Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

CUM ITI MOTIVEZI ANGAJATII

Metodele de motivare pot fi de mai multe feluri – interne, externe, materiale sau nemateriale. Pentru ca nu intotdeauna trebuie sa bagi mana in buzunar pentru a-i mentine fericiti pe oamenii din subordinea ta, iata ce solutii ai la dispozitie pentru motivarea angajatilor:

 • Recunoaste-le eforturile si realizarile – nu toti angajatii asteapta un plus la salariu pentru a se simti motivati. Multi dintre ei se implica mai mult daca stiu ca sunt apreciati, iar tu poti face asta fara nicio cheltuiala. E suficient sa le multumesti public, intr-o sedinta, sau sa transmiti un e-mail tuturor angajatilor in care subliniezi eforturile celor care merita. Daca insotesti laudele si cu un cadou simbolic – un set de scris, de exemplu -, cu siguranta moralul va avea de castigat.

Motivarea angajatilor este strans legata de aderarea acestora la cultura organizationala. Daca personalul va simti ca face cu adevarat parte din organizatie, se va implica in mod constant in dezvoltarea acesteia. Pentru a-ti creste sansele de reusita si pentru a crea un anumit atasament, poti pregati cateva programe de internship care sa instruiasca persoane fara experienta. Ajutand tinerii angajati sa-si inceapa cariera si oferindu-le oportunitatea de a-si exersa abilitati.

 • Ofera beneficii la munca si in afara ei – poate fi vorba despre reduceri la sala de sport, bilete la teatru sau la film, oferte speciale pentru vacante sau chiar un maseur profesionist care sa va viziteze lunar la birou. In plus, poti sa le pui la dispozitie cafeaua de dimineata si fructe proaspete in fiecare saptamana. Costurile sunt minore in comparatie cu rezultatele pe care le poti obtine.
 • Fii deschis catre problemele lor – multi angajati se simt motivati atunci cand stiu ca gasesc mereu usa deschisa la biroul „sefului” si ca pot sa vorbeasca deschis despre problemele lor – legate de munca sau personale. Ajuta-i, daca iti sta in putere, dar de multe ori e suficient doar sa-i asculti.
 • Pastreaza transparenta in decizii – fie ca este vorba despre decizii pozitive sau unele neplacute, transparenta este recomandata oricand. Nimic nu genereaza mai multa neincredere decat hotararile luate pe ascuns sau deciziile aparute din senin si nejustificate.
 • Tine informari regulate despre viitorul companiei – un angajat se va simti mai motivat daca va fi la curent cu planurile de viitor ale conducerii pentru ca, in acest fel, isi poate construi si el propriul parcurs.
 • Incurajeaza echilibrul intre viata personala si job – in orice firma sunt cativa angajati care nu isi lasa munca la birou si incearca sa recupereze – sau sa ia avans – si dupa incheierea programului de lucru sau chiar in weekend. Ajuta-i sa faca o diferenta clara intre munca si viata personala si incurajeaza-i sa nu mai lucreze in afara programului – asta cu siguranta ii va motiva pe multi dintre angajati sa-si termine treburile la timp si sa se bucure de timpul lor liber.
 • Sustine ideile noi si creativitatea – daca vrei sa-i tai aripile unui angajat, ia-i ideile in deradere. Chiar daca vine cu sugestii stupide sau copilaresti, are nevoie de incurajari, nu sa fie luat in ras. Data viitoare poate va avea o idee revolutionara pe care s-ar putea s-o tina pentru el daca este privit cu desconsiderare de la bun inceput.
 • Cere-le opinia in decizii care ii afecteaza direct – o metoda sigura pentru a tine angajatii motivati este sa le dai mereu de ales, orice decizie ar fi la mijloc. Cere-le parerea si asculta-i pana la capat si impune-le o hotarare doar daca nu ai o alta varianta mai buna. In acest fel ii vei ajuta sa se simta implicati si in control, chiar daca asta este la un nivel redus.
 • Respecta-ti promisiunile – odata ce ai luat o hotarare sau ai promis ceva, nu-ti lua cuvantul inapoi. Oamenii tai se vor simti pacaliti si isi vor pierde increderea in tine. De aceea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te gandesti de cateva ori inainte sa faci promisiuni in fata angajatilor.
 • Trimite-i la cursuri de dezvoltare personala si profesionala – cursurile platite de companie sunt o metoda buna de a-i ajuta pe subalternii tai sa invete lucruri noi si sa evolueze – asta va elimina doua mari probleme care duc la demotivare: plictiseala si plafonarea.
 • Ofera salarii bune si bonusuri atunci cand e cazul – salariul este printre cele mai bune metode de motivare a angajatilor, asa ca ofera-le salarii pe masura valorii si experientei lor. Bonusurile sunt utile mai ales pentru a-i stimula pe cei care fac un efort in plus la locul de munca.
 • Organizeaza regulat sesiuni de teambuilding – un weekend petrecut intr-un cadru placut, la o cabana, poate fi extrem de benefic pentru atmosfera generala la locul de munca si pentru starea de spirit a angajatilor tai. Pe langa distractie si socializare, un teambuilding are si rolul de a crea un cadru perfect pentru schimbul de informatii si de experienta, cadru care nu se obtine usor in timpul programului de lucru.
 • Trateaza fiecare angajat separat – asta inseamna ca trebuie sa-i cunosti deja pe oamenii pe care-i ai in subordine si sa stii ce preferinte au si la ce stimuli reactioneaza mai bine. Unii poate ca prefera un bonus in bani, altii poate ca s-ar simti motivati sa primeasca o asigurare medicala sau un card la sala de sport.
 • Contribuie la o atmosfera degajata la locul de munca – asta poate sa insemne orice, de la a permite tuturor sa-si personalizeze dupa gusturi birourile pana la a crea un newsletter amuzant, intitulat sugestiv „Auzite in birou”.
 • Fa gesturi marunte, dar cu incarcatura – nu te costa nimic sa trimiti un mesaj de incurajare sau sa lasi un post-it cu „Multumesc!” pe tastatura unui coleg, fie el si subaltern, daca te-a ajutat cu ceva sau daca a depus un efort suplimentar sa termine la timp un task. Pentru el insa va fi o confirmare in plus de care poate ca are nevoie ca sa se simta motivat.