Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

CUM POTI CRESTE PRODUCTIVITATEA – CA ANGAJAT

Cresterea productivitatii nu tine doar de masurile luate de conducerea companiei. Si angajatii trebuie sa faca unele sacrificii – daca setarea telefonului pe silent poate fi considerata un sacrificiu. Iata cateva lucruri care iti vor permite, ca angajat, sa fii mai eficient fara sa renunti la pauze si fara sa lucrezi de acasa:

  • Invata sa-ti controlezi timpul.

Daca ti se intampla deseori sa te intrebi cum a trecut timpul asa repede, inseamna ca ai nevoie de un mai bun management al timpului. Scapa de distractii, concentreaza-te asupra sarcinilor de lucru si instaleaza-ti o aplicatie care te va ajuta sa monitorizezi mai bine activitatile tale, cum ar fi Toggl sau RescueTime.

  • Fa pauze la intervale regulate.

Productivitatea la locul de munca nu inseamna sa lucrezi ca un robot, continuu, de dimineata pana seara. Daca vrei sa fii si eficient, ai nevoie de pauze luate la momentul oportun. Una dintre cele mai recomandate metode este tehnica Pomodoro, care promoveaza cate o pauza scurta de cinci minute la fiecare 25 de minute de lucru neintrerupt.

  • Renunta la multitasking.

Putem sustine sus si tare ca suntem capabili sa rezolvam mai multe taskuri simultan. Daca le rezolvam insa, nu inseamna ca am fost eficienti sau productivi. De cele mai multe ori, renuntam la calitate atunci cand ne axam pe cantitate, asa ca e de preferat sa te concentrezi pe cate o sarcina odata, s-o duci la capat si apoi sa treci la urmatoarea.

  • Organizeaza-te.

Poate faci parte dintre angajatii care se simt mai confortabil atunci cand au vraiste pe birou, insa organizarea nu a impiedicat pe nimeni sa-si faca treaba mai eficient. Tine documentele fizice in bibliorafturi, pastreaza mereu o agenda langa tine pentru a-ti nota informatiile importante si incearca sa pui la punct un sistem care sa te ajute sa-ti amintesti mai usor ce ai de facut zilnic.

  • Pune telefonul pe silent.

Unul dintre cei mai mari rivali ai eficientei la locul de munca este smartphone-ul. Un studiu publicat in Harvard Business Review a stabilit ca telefonul mobil consuma timp chiar si atunci cand este inchis. Suna paradoxal, dar cel mai bun lucru pe care il poti face atunci cand se apropie un deadline sau ai un task important de finalizat e sa-ti inchizi telefonul sau, cel putin, sa-l pui pe silent.

  • Creeaza-ti un spatiu optim de lucru.

Pentru a promova eficienta si productivitatea, un birou trebuie sa fie mai mult decat organizat. Trebuie sa dea o stare de bine, sa fie placut si confortabil. Poti obtine asta cu o fotografie inramata, o lampa de birou sau o floare usor de intretinut.

  • Scapa de intreruperi.

Daca e galagie in jurul tau sau ai colegi care te intrerup deseori, ia masuri sa te izolezi cumva. Castile sunt prima optiune, dar poti stabili cu ceilalti un sistem in care sa nu te intrerupa nimeni cata vreme le ai pe urechi, de exemplu. O simpla distragere a atentiei poate fi dezastruoasa pentru concentrarea ta si, prin extensie, pentru eficienta.