Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

CUM TE PREGATESTI PENTRU INTERVIUL DE ANGAJARE

Interviul de angajare este un proces important pentru angajator și candidat deopotrivă. Este o oportunitate pentru angajator să evalueze calificările și abilitățile candidatului, precum și compatibilitatea cu cultura companiei, iar pentru candidat este șansa de a-și prezenta experiența și abilitățile și de a afla mai multe despre compania la care aplică.

Înainte de interviul de angajare, este important să te pregătești bine pentru a avea o șansă mai mare de a fi selectat pentru postul dorit.

Iată câteva sfaturi pentru a te pregăti înainte de interviu:

 1. Pregătește-te în prealabil – pregătește-ți răspunsurile la întrebările obișnuite, cum ar fi cele despre experiența anterioară, motivația pentru poziția respectivă și așteptările de la angajator. Studiază compania și poziția pentru care aplici, pentru a fi pregătit să răspunzi la întrebări specifice.
 2. Alege hainele potrivite – alege o ținută corespunzătoare pentru interviu, care să se potrivească cu cultura companiei și poziția pentru care aplici. Îmbracă-te într-un mod care să te facă să te simți confortabil și încrezător.
 3. Arată interes și entuziasm – demonstrează interes pentru companie și poziția pentru care aplici. Întreabă întrebări relevante și fii pregătit să oferi exemple specifice de realizări și experiență anterioară care să se potrivească cu poziția.
 4. Fii pozitiv și încrezător – arată încredere în abilitățile tale și fii pozitiv în timpul interviului. Căutați să vă prezentați abilitățile într-un mod convingător și să demonstrați că sunteți entuziasmați de oportunitatea de a lucra la compania respectivă.
 5. Eticheta interviului – fii punctual, prezintă-te bine, fii politicos și comunică eficient cu interlocutorul. Ascultă cu atenție întrebările și răspunde clar și concis.
 6. Cercetează compania – află cât mai multe informații despre companie, produsele sau serviciile pe care le oferă, valorile organizaționale și cultura de afaceri. Aceste informații te vor ajuta să înțelegi mai bine ceea ce așteaptă angajatorul și te vor ajuta să pregătești întrebări relevante în timpul interviului.
 7. Verifică descrierea postului – citește cu atenție descrierea postului pentru care aplici și identifică principalele responsabilități, calificările și abilitățile cerute. Astfel, vei putea pregăti răspunsuri relevante la întrebările care vor fi adresate în timpul interviului.
 8. Anticipează întrebările obișnuite – pregătește răspunsuri la întrebările standard, cum ar fi cele referitoare la experiența ta profesională anterioară, calificările tale sau motivele pentru care dorești să lucrezi la compania respectivă.
 9. Exersează interviul – cere unui prieten sau unui mentor să te ajute să exersezi interviul și să-ți ofere feedback. În acest fel, vei putea îmbunătăți răspunsurile și să reduci stresul legat de interviu.
 10. Pregătește-te fizic și mental – asigură-te că ai suficient timp pentru a ajunge la interviu, alege hainele potrivite pentru interviu și pregătește-te mental pentru întrebările dificile și provocările pe care le poți întâlni.
 11. Adună informații despre interviu – asigură-te că ai adunat informațiile necesare despre interviu, cum ar fi data și ora interviului, numele persoanei de contact și locația interviului. Fiți pregătit să oferiți documentele relevante (CV, scrisoare de intenție, portofoliu etc.).
 12. La finalul interviului, întreabă despre următorii pași și când poți aștepta să primești o decizie. De asemenea, transmite o scrisoare de mulțumire după interviu, în care să arăți interes pentru poziția și compania respectivă.

O pregătire adecvată înainte de interviu poate crește șansele de succes în obținerea unui loc de muncă și poate reduce anxietatea legată de procesul de interviu.