Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

DEZAVANTAJELE CURSURILOR ONLINE

Cursurile online ne invata sa crestem, sa invatam si sa ne dezvoltam. Fiecare experienta personala legata de invatarea online poate fi diferita. Asa cum unii prefera cursurile online pentru intimitate, altii le prefera pe cele off-line pentru interactivitate.

Cursurile online sunt convenabile, dar trebuiesc trecute in revista si dezavantajele cu care vin la pachet, pentru a putea lua decizia corecta raportata la nevoile fiecaruia de invatare.

DEZAVANTAJELE CURSURILOR ONLINE

  • Cursurile online inregistrate nu sunt interactive si gradul de abandon sau neparcurgere a materialelor este destul de mare. Ceea ce evident ca scade si eficienta lor.
  • Cursurile online au un impact emoțional mai mic, tocmai pentru ca interactivitatea este mai scazuta, comunicarea non-verbala este redusa mult, iar atentia se pierde foarte usor. La cursurile traditionale, unde trainerul este fata in fata cu participantii, dinamica si energia grupului este mult mai usor de pastrat, ceea ce duce la o asimilare mai usoara a informatiei.
  • Probleme legate de tehnologie – internetul poate sa aiba conexiune slaba si se poate pierde din timpul alocat cursului
  • Partea practica are de suferit – cursurile care presupun practica sau folosirea unui echipament au de suferit si poate reduce calitatea invatarii
  • Uneori studierea online necesita dedicarea unui timp mai indelungat, decat la un curs fata-in-fata, care are interactiune mai mare.
  • Necesitatea invatarii de softuri noi, utilizate in desfasurarea cursurilor
  • Pentru a creste eficienta procesului de invatare, este important ca participantii la curs sa primeasca informatia cu toate canalele de comunicare: vizual, auditiv si kinestezic (adica sa faca efectiv lucrurile despre care se discuta),iar cursurile online ne limiteaza mult in special in aceasta zona.

Pandemia de COVID ne-a schimbat in mod semnificativ stilul de viata, programul si modul de lucru, dar si obiceiurile de petrecere a timpului liber. O data cu restrictiile de a ne intalni in grupuri mari, de a ne expune la experiente in comunitate, fata in fata, am fost nevoiti sa cautam variante alternative pentru a raspunde, la nevoia de socializare și dezvoltare.