Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
FORMARE PROFESIONALA PENTRU ANGAJATI – PREVEDERI LEGALE
Formarea profesionala reprezinta o forma de perfectionare a angajatilor, prin care isi pot imbunatati pregatirea profesionala si pot acumula cunostinte pentru a avansa la locul de munca.
In Codul Muncii, formarea profesionala este reglementata ca o forma de educatie continua pentru angajati, in completarea sistemului formal de invatamant. Programul de formare profesionala are ca scop cresterea nivelului de competente profesionale.
Pe langa optiunea angajatorilor si angajatilor de a alege sa urmeze un curs de formare profesionala, exista situatii in care acestea sunt obligatorii. Conform legislatiei in vigoare, programele de formare profesionala devin obligatorii in urmatoarele cazuri:
– In cazul in care angajatorul are cel putin 21 de salariati – toti angajatii trebuie sa participe la astfel de programe, cel putin o data la doi ani;
– In cazul in care angajatorul are mai putin de 21 de salariati – angajatii trebuie sa participe la astfel de programe o data la trei ani.
De asemenea, in situatia in care o companie are mai mult de 20 de salariati, angajatorul trebuie sa elaboreze in fiecare an un plan de formare profesionala, pe care sa il anexeze la contractul colectiv de munca. Planul trebuie elaborat impreuna cu reprezentantul salariatilor sau cu sindicatul, iar angajatii trebuie sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala.
Programele de formare profesionala trebuie organizate din timp si trebuie sa aiba ca principal obiectiv imbunatatirea abilitatilor angajatilor si insusirea de noi cunostinte.
Nu sunt considerate formare profesionala instruirile de zi cu zi facute de catre angajator, alte pregatiri neplanificate sau pregatiri care au loc in institutii de invatamant secundar profesional, postuniversitar sau mediu de specialitate superior.