Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

INFLUENȚA SOCIALĂ ÎN ALEGEREA CARIEREI

Influența socială poate juca un rol important în alegerea carierei. Persoanele pot fi influențate de opinia și așteptările celor din jurul lor, inclusiv a părinților, prietenilor, profesorilor și mentorașilor. Aceștia pot avea opinii diferite cu privire la ceea ce este important într-o carieră, cum ar fi nivelul de salarizare, satisfacția în muncă sau impactul social.

În unele culturi, există așteptări sociale clare referitoare la carieră, cum ar fi alegerea unei profesii care este considerată respectabilă sau care oferă un nivel de securitate financiară ridicat. Aceste așteptări sociale pot influența deciziile persoanelor cu privire la cariera lor, chiar dacă nu corespund cu interesele și abilitățile lor.

Pe de altă parte, influența socială poate fi benefică și poate oferi acces la informații și oportunități de carieră pe care altfel nu le-ar fi avut. Persoanele pot primi sfaturi și sprijin din partea rețelei lor sociale, iar acestea pot ajuta la găsirea de angajatori potențiali, la dezvoltarea de abilități și la dobândirea de experiență în domeniul de interes.

În momentul în care luăm o decizie asupra traseului nostru profesional și călcăm pe acest drum, suntem influențați de mai mulți factori. Unii din acești factori sunt factorii psihosociali, ca de exemplu :

  • Familia este unul dintre cei mai importanți factori în orientarea carierei, aceasta reprezentând primul cadru de dezvoltare.
  • Statutul socio-economic joacă un rol important în opțiunea vocațională a tânărului.
  • Măsura intervenției părinților depinde de tradiționalitatea și maturitatea în carieră.

Maturitatea în carieră se referă la disponibilitatea unei persoane de a lua decizii corecte în legătură cu profesia aleasă și de a îndeplini sarcini legate de muncă. Persoanele care au maturitatea în carieră scăzută nu sunt angajați de a alege o carieră și din acest motiv sunt ușor influențați.

Influența socială în alegerea carierei este un aspect pe care n-o putem, dar nici nu trebuie s-o evităm. Omul este o ființă socială, deci este normal să-și împărtășească ideile și gândurile celor din jur, care de obicei îi oferă sfaturi. Când ajungem la stadiul de viață în care trebuie să alegem cariera, părinții ne pot oferi îndrumări, pentru că ei au trecut deja prin această perioadă nesigură și plină de întrebări, însă e important să fim conștienți de ceea ce dorim noi să obținem, care sunt interesele noastre și ce valori urmărim. Aceste trăsături pot semăna cu ceea ce urmăresc părinții, dar pot fi total diferite.

Este important ca persoanele să ia în considerare opiniile și sfaturile celor din jurul lor în ceea ce privește cariera, dar și să își urmeze propriile interese și abilități. Este important să ia decizii informate și să ia în considerare toate aspectele importante, cum ar fi satisfacția în muncă, posibilitatea de creștere profesională și nivelul de salarizare.