Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

RECONVERSIA PROFESIONALĂ

Atunci când rămâi fără loc de muncă sau când vrei pur și simplu să faci o schimbare ca să ai un job mai bun, atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva satisfacției muncii, reorientarea spre alte domenii de activitate poate fi una dintre cele mai bune variante. Pe de o parte, ești pregătit să faci față altor provocări și, pe de alta, devii un angajat valoros pentru companii cu profil diferit, ceea ce înseamnă diversitate. 

Ce este reconversia profesională și de ce este important să o iei în calcul, în orice moment? Care sunt aspectele de care ar trebui să ții cont atunci când te hotărăști să te reprofilezi? Către ce noi joburi te poți orienta, în funcție de aptitudinile și calificările tale? Sunt câteva întrebări la care încercăm să-ți răspundem în continuare. 

Vremurile în care ieșeai la pensie după ce munceai 35-40 de ani într-un singur loc au apus de mult. Trăim într-o lume într-o continuă dezvoltare tehnologică și în care competitivitatea a atins cote fără precedent. Prin urmare, este esențial să te adaptezi la o piață a muncii dinamică. Mai ales în contextul economic actual, caracterizat de multe incertitudini, nevoia de a fi pregătit pentru orice este mai mare decât oricând. Iată de ce, reconversia profesională poate fi o variantă  eficientă în acest sens. Dar ce înseamnă ea, de fapt? 

Dacă ar fi să definim reconversia profesională printr-un cuvânt, acesta ar fi „schimbare”. Reorientarea profesională presupune un proces la sfârșitul căruia fie faci altceva în domeniul în care ai pregătirea necesară, fie te reprofilezi și te îndrepți spre o sferă de activitate cu totul nouă. Reconversia profesională se poate face fie prin programe plătite de angajator, fie organizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, fie pe cont propriu. Dacă ai rămas fără jobul tău de croitor și nu știi încotro să te îndrepți, te poți înscrie la cursuri de reorientare profesională la finalul cărora vei obține acreditările necesare pentru un job

Importanța reconversiei profesionale

Reconversia profesională joacă un rol esențial pentru că are la bază motive dintre cele mai diverse și răspunde unor nevoi fundamentale, cum ar fi:

  • pierderea locului de muncă– jobul tău nu mai are căutare și domeniul în care activezi nu îți oferă prea multe oportunități; 
  • insatisacția profesională– nu mai ești mulțumit de munca prestată în prezent și simți nevoia de a face și altceva; fie cauți să obții un alt job în cadrul aceleiași companii, dar pentru care îți trebuie anumite cursuri de marketing, de exemplu, fie vrei să-ți transformi un hobby, cum ar fi coafatul sau machiajul, într-un job;
  • dorința de a câștiga mai mult– reconversia profesională îți dă posibilitatea de a te îndrepta spre domenii ca IT-ul, de pildă, unde câștigurile tale salariale pot fi mai bune decât la actualul job;
  • nevoia unui job mai relaxant– un program mai flexibil, care să-ți ofere posibilitatea de a sta mai mult cu familia, mai puțin stresant și care îți pune în valoare mai mult calitățile, poate fi un motiv suficient pentru a opta pentru o reconversie profesională.

Acestea sunt doar câteva dintre situațiile în care este important să îți schimbi jobul sau să cauți un loc de muncă în alt domeniu decât cel în care ai activat, pentru a-ți putea asigura un trai decent.