Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

RECONVERSIE PROFESIONALĂ LA 40+. CUM POȚI RĂMÂNE COMPETITIV PE PIAȚA LOCURILOR DE MUNCĂ?

Niciodată nu este prea târziu pentru o reconversie profesională, cu atât mai mult cu cât simți că deja ai atins nivelul maxim în domeniul în care activezi acum, atât din punct de vedere al tipului de job pe care îl ai, dar și din cel al veniturilor. Întrebarea care apare este de ce eviți să iei o decizie în acest sens?

Ai deja în jur de 40 de ani și probabil că te-ai obișnuit cu un anumit stil de viață pe care actualul venit îl poate susține sau ai familie și chiar copil și toate aceste lucruri te responsabilizează și te fac să te gândești de două ori înainte de a renunța la stabilitatea pe care ai obținut-o în atâția ani de muncă. Așa este, nu este deloc simplu, însă dacă nu te mai simți implinit, dacă simți că bați pasul pe loc și că, mai târziu, poate înspre 50 de ani, toate aceste stări se vor accentua, și, în plus, nu te vei mai vedea luând-o de la capăt. Atunci ar fi cazul să te gândești serios la bunăstarea ta profesională.

Cum decizi dacă este momentul pentru o reconversie profesională.

Iată câteva întrebări ale căror răspunsuri te vor ajuta să îți clarifici situația:

  • Te simți împlinit la actualul tău loc de muncă?
  • Mai există un următor nivel la care poți ajunge în această organizație?
  • Ce îți place la actualul tău loc de muncă?
  • Ce îți displace total?
  • Actualul loc de muncă îți afectează viața personală? Ai timp pentru ai tăi?
  • Este vreun domeniu care te-a atras tot timpul, dar înspre care nu ai avut curaj să te îndrepți încă?
  • Te-ai gândit vreodată la reconversie profesională?
  • Ce fel de aptitudini ai, care pot fi folosite și în alte domenii?
  • Ce îți oferă satisfacție?
  • Care dintre cele două decizii te va face să ai regrete mai târziu: că ți-ai schimbat cariera sau că ai rămas la actualul loc de muncă?

Da, știm, sunt multe întrebări, însă dacă îți vei lua timp să răspunzi onest la fiecare dintre ele, chiar să pui răspunsurile pe hârtie, vei vedea că lucrurile se vor limpezi. Și, până la urmă, ce ai de pierdut? Dacă ai reușit să ajungi până în acest punct în domeniul în care activezi, cu siguranță poți face același lucru oriunde, nu doar în compania în care te afli. Ai aproape sau chiar peste 20 de experiență. Nimeni nu îți poate lua acest lucru, acele ore de muncă, soluții găsite, pași și etape parcurse. Toți acești ani te-au format, ți-au oferit un bagaj de aptitudini pe care poți să le folosești și într-un alt domeniu, poate unul total diferit.

Totodată, cu o astfel de schimbare va reveni, cu siguranță, și entuziasmul, vei fi din nou motivat, vei învăța lucruri noi, vei avea din nou acel sentiment de care acum îți este dor.

Tot ceea ce am descris mai sus sunt, de fapt, pașii înspre o reconversie profesională. Poate sună prea pretențios, dar este, în cele din urmă, o schimbare în carieră, o trecere înspre un domeniu nou. Într-adevăr, intrarea într-un nou domeniu, ca orice altă schimbare, te pune din nou în situația de a intra într-o competiție cu alți candidați. Este un lucru absolut normal. Însă, dacă știi să îți folosești punctele forte și să lucrezi pentru a ți le îmbunătăți pe cele slabe, nu ai de ce să nu ai succes.

 

Cum te ajută reconversia profesională să rămâi competitiv pe piața locurilor de muncă

Având peste 40 de ani, faci parte fie din generația X, fie chiar din începutul generației Y. Aceste două generații nu sunt caracterizate prin expunere la tehnologie, cel puțin nu din copilărie, așa cum s-a întâmplat în cazul celor din generația Z supranumiți „nativii digitali”. Și da, te vei întâlni pe piața locurilor de muncă și cu acești nativi, îți vor fi colegi, fie de cursuri, fie de echipă, însă, dacă vei reuși să accelerezi în zona de digitalizare și să adaugi la acest lucru toată experiența pe care ai acumulat-o deja, vei fi unul dintre acei candidați care au ceva în plus de oferit viitorilor angajatori.

Mai mult, nu te oprești nimeni, ci chiar ar fi indicat ca următorul domeniu pe care îl alegi să fie unul de viitor, unul în care, cu siguranță, va exista cerere de forță de muncă și în următorii ani.

Cum să treci printr-un proces de reconversie profesională, fără impact financiar semnificativ

Fiind o persoană cu multe responsabilități, poate ești chiar principalul susținător financiar al familiei, este natural să încerci să afli cum poți trece printr-o schimbare semnificativă de carieră, însă cu impact financiar minim. În acest caz, una dintre soluțiile pe care le ai la îndemână este să urmezi cursuri de reconversie profesională pe care le consideri potrivite pentru tine, în timp ce continui să fii la actualul loc de muncă.

Poți alege cursuri care ti se potrivesc cel mai bine, atunci când îți este ție mai confortabil și care, după absolvire, îți oferă atât cunoștințe cât și certificările necesare pentru a te putea ajuta să obții un loc de muncă mai bun.