Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

RECUNOAŞTEREA COMPETENŢELOR SI CALIFICARILOR INDIFERENT DE MODUL ÎN CARE AU FOST DOBÂNDITE

Recunoașterea competențelor și calificărilor este esențială pentru sprijinirea mobilității și a învățării, precum și a oportunităților de carieră pentru toți cetățenii UE.

Există două proceduri diferite de recunoaștere a calificărilor:

  • Recunoașterea pentru continuarea educației și formării
  • Recunoașterea pentru integrarea pe piața muncii, inclusiv pentru acces la profesiile reglementate

Pentru anumite profesii o recunoaștere este strict necesară. Pentru alte profesii recunoașterea este opțională. Acest lucru este de mare ajutor atunci când aplicați pentru un job: angajatoarele și angajatorii pot recunoaște imediat competențele și cunoștințele de care dispuneți. De asemeni decizia vă poate fi folositoare atunci când negociați salariul sau cânt doriți să schimbați locul de muncă și să aplicați pentru un altul.

Pentru profesiile reglementate recunoașterea este strict necesară. Pentru aceste profesii trebuie să aveți o anumită calificare profesională și probabil să îndepliniți și alte condiții. Există o reglementare legală în acest sens. Acest lucru este valabil înainte de toate în cazul profesiilor din domeniul sănătate, securitate sau chestiuni sociale. Profesii reglementate sunt de exemplu cele de medic sau profesor. O denumire a profesiei protejată cum ar fi ingineră sau inginer este tot o formă de reglementare.

Puteți lucra fără recunoaștere într-o profesie nereglementată. Profesiile nereglementate nu sunt protejate juridic. Din această categorie fac parte  de exemplu profesiile obținute în baza formării profesionale, cum ar fi cele de tehnician mecatronist auto sau administrator comercial cu diplomă.

Recunoasterea diplomelor si a certificarilor joaca un rol vital in cariera unei persoane care vrea sa lucreze in alt stat decat cel in care s-a nascut. In general, cetatenii europeni ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si exercita profesia in statele membre. Din pacate, diferentele dintre sistemele educationale poate crea dificultati in obtinerea acestor acreditari.

Din aceasta cauza, Uniunea Europeana a stabilit un set de instrumente care sa asigure transparenta si recunoasterea diplomelor si a certificarilor, atat cu scop educational, cat si profesional:

  • The European Qualification Framework (EQF) al carei obiectiv este sa creeze legaturi stabile intre diferitele specializari existente in statele membre, pentru a usura recunoasterea diplomelor. Atat cei care isi cauta un loc de munca, cat si angajatorii pot folosi EQD pentru a intelege si a compara calificarile si specializarile obtinute in diferite state.
  • The National Academic Recognition Information Centres (NARICs) creata in 1984 la initiativa Comisiei Europene. NARICs ofera sfaturi necesare in recunoasterea academica a studiilor in strainatate.
  • The European Credit Transfer System (ECTS) incearca sa usureze recunoasterea perioadelor de studiu in strainatate, permitand transferul de credite si oferind metode flexibile de obtinere a unei diplome.
  • Europass este un instrument care asigura transparenta abilitatilor si competentelor. Este alcatuit din 5 documente standardizate: CV, pasaportul lingvistic, documentul Europass – Mobility, Certificate Supplement (document ce descrie abilitatile si competentele obtinute de cei care au frecventat un program de invatamant superior), Diploma Supplements – suplimentul diplomei, care face mai usor de inteles informatiile incluse deja in diploma de studii superioare pentru angajatorii din alte tari.
  • Baza de date a comisiei pentru meserii reglementate cuprinde o lista de astfel de meserii din statele membre (plus Elvetia), oferind date de contact si informatii despre autoritatile competente.