Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

TEAMA DE ESEC PROFESIONAL

Frica de eșec, care este uneori denumită atichifobie, este o frică irațională și persistentă de a eșua. Uneori, această frică poate apărea ca răspuns la o situație specifică. În alte cazuri, ar putea fi legat de o altă afecțiune de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Frica de eșec poate fi legată și de a fi perfecționist. Deoarece perfecționiștii au așteptări atât de mari cu privire la modul în care se așteaptă să iasă lucrurile, ei pot experimenta o teamă sâcâitoare că nu vor fi la înălțimea acestor standarde adesea ireal de înalte.

Frica de eșec poate produce simptome emoționale și comportamentale. Unele dintre semnele comune ale acestei frici includ:

  • Anxietate
  • Evitare
  • Senzație de pierdere a controlului
  • Neajutorare
  • Neputință

Pe lângă simptomele emoționale și comportamentale, persoanele cu frică de eșec pot prezenta și simptome fizice, inclusiv ritm cardiac rapid, constricție în piept, tremur, amețeli, transpirație și probleme digestive.

Cum poți învinge frica de eșec în carieră

  1. Stabilește obiective -Împărțirea ambițiilor tale între obiective practice și obiective de proiecție te poate ajuta să treci peste teama de eșec și să mergi mai departe.
  2. Gândește pozitiv

Efortul de a fi pozitiv te poate ajuta să-ți îmbunătățești încrederea și să compensezi o parte din anxietatea asociată eșecului. În loc să te oprești asupra greșelilor sau a rezultatelor slabe, fă-ți timp pentru a reformula în minte întâlnirile dificile ca experiențe de învățare. Concentrându-te pe succese, obții o perspectivă valoroasă asupra modului în care progresezi.

  1. Imaginează-ți cele mai nefavorabile rezultate

Poate părea contraintuitiv să gândești pozitiv și apoi să încerci să te gândești la cele mai nefavorabile rezultate. Asocierea celor două împreună este, totuși, o modalitate excelentă de a încuraja încrederea. Gândirea la cele mai nefavorabile rezultate îți oferă posibilitatea de a-ți da seama cum să gestionezi scenariile potențial neplăcute într-un mod constructiv și pozitiv.

4. Autoevaluează-te

Autoevaluarea este o componentă critică a auto-îmbunătățirii, dar este și o parte importantă a depășirii temerilor de eșec. Dacă ești în căutarea unei schimbări în carieră, exersează autoevaluarea, adunând CV-ul și orice documentație pe care o utilizezi pentru cererile de angajare, cum ar fi certificări și foile matricole educaționale.

O altă parte importantă a autoevaluării este să te uiți la provocările din trecut pentru a afla cum te poți îmbunătăți. Descoperirea locurilor unde ai avut mai puțin succes și luarea de măsuri active pentru a corecta acele greșeli te poate ajuta să te simți mai pozitiv în ceea ce privește abilitățile tale.

5. Caută ajutor din exterior

Dacă tot te simți împiedicat de frica de a eșua, te poate ajuta să apelezi la un profesionist extern, cum ar fi un coach de carieră, un life coach sau un consilier. Acești profesioniști îți pot oferi tehnici de reducere a stresului și a anxietății pentru a te ajuta să progresezi.

Dacă anxietatea ta este specifică unei căutări de locuri de muncă, ia în considerare să discutați cu un centru local de locuri de muncă. Multe universități oferă asistență în carieră membrilor comunității și vă pot ajuta să elaborați un CV puternic și să exersați abilitățile de interviu.

Frica de eșec este naturală, dar poți depăși eșecurile temporare și poți lucra pentru a-ți atinge obiectivele.