Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

TENDINTE IN MUNCA – MODELUL REMOTE SAU MODELUL HIBRID

Angajaţii din birouri nu se vor întoarce probabil fulltime la birou deoarece companiile s-au obişnuit deja cu aranjamente flexibile în timpul pandemiei, a spus recent şefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.
Iar mulţi salariaţi au descoperit că le este mult mai bine dacă măcar câteva zile pe săptămână ar lucra de acasă sau poate de pe plaja mării sau de la cabana din vârf de munte. Apoi, pandemia nu se va termina prea curând.

Munca de la distanţă este percepută ca având şi dezavantaje. Unii anagajaţi cred că lipsa contactului şi a interacţiunii cu colegii şi şefii are un impact negativ asupra dezvoltării carierei. Pandemia a adus schimbări mari în ceea ce priveşte modul în care muncim, determinând multe com¬panii să treacă de la o cultură având în centru biroul, la moduri mai flexibile de muncă.

Totul este într-o fază experimentală, în condiţiile în care companiile încearcă să creeze şi să testeze modele de lucru post-pandemie eficiente pentru propriile operaţiuni şi angajaţi.
Multe organizaţii fac tot posibilul pentru a face munca mai flexibilă, cât şi mai puţin împovărătoare graţie ultimelor dezbateri privitoare la sănătatea mentală, echilibrul dintre muncă şi viaţă şi burnout.

Angajatorii caută soluții pentru a depăși dificultățile din mediul online privind recrutarea si integrarea noilor colegi în echipe, iar candidații si angajații se adaptează din mers noilor cerințe. Deja printre angajații mai tineri se vorbește despre CV-ul viitorului, care va fi unul „video”.

Companiile au venit în sprijinul angajaților nu doar cu mijloacele tehnice pentru a facilita telemunca, dar şi prin ghiduri si informări săptămânale către toți angajații privind modul de lucru de acasă, de organizare a ședințelor online, sfaturi pentru manageri de coordonare si motivare de la distantă a echipelor, sau pur si simplu mesaje e-mail menite să păstreze o bună stare de spirit. Această perioadă a fost si o bună oportunitate de dezvoltare personală, de a învăța si experimenta lucruri noi, de a fi creativi si de a rămâne motivați in activitatea profesională, chiar și de la distanță.