Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

TENDINȚE TEHNOLOGICE – REVOLUTIA DIGITALA

Inovațiile din tehnologie și impactul uriaș al internetului asupra vieții noastre cotidiene, în special, pot avea o contribuție fundamentală, pozitivă,  dacă sunt utilizate în mod corect.

În utilizarea TIC, trebuie să ne adaptăm la schimbările care vor apărea în structura funcţiunilor sociale, să devenim conştienţi că va trebui să învăţăm noi meserii, să căpătăm noi abilităţi, să devenim mai buni, mai conştiincioşi, perfecţionând continuu relaţiile sociale.

Procedeele, metodele şi tehnicile care stau la baza utilizării TIC continuă să se dezvolte şi să se diversifice exponenţial, an de an, şi se estimează că ritmul de creştere exponenţială va continua să se menţină, cel puţin şi în următorii 20 de ani, determinând noi caracteristici specifice mediului social în care vom trăi.

TENDINȚE TEHNOLOGICE

  • DIGITALIZAREA ȘI AUTOMATIZAREA ÎN BUSINESS

Digitalizarea și automatizarea proceselor din cadrul unei companii simplifică și eficientizează întreaga activitate cu ajutorul tehnologiei. Cu ajutorul hiperautomatizării, angajații vor putea să se concentreze asupra celor mai dificile taskuri pe care le vor putea rezolva mai rapid, având un plus de calitate și o îmbunătățire a procesului decizional. Automatizarea cu ajutorul soluțiilor software și a roboților îmbunătățesc vizibil activitatea și ușurează munca angajaților.

  • TEHNOLOGII PENTRU ACTIVITATEA ÎN MEDIUL HIBRID

Viitorul joburilor nu e work from home, ci jobul hibrid. În ultimii 2 ani sunt multe companii care și-au desfășurat activitatea de la distanță (”work from home”) însă, pe termen lung, apare și nevoia de socializare a membrilor echipei. În plus, în multe firme este important lucrul în echipă și întâlnirile față în față. Acestea aduc un plus de productivitate și o rapiditate mai mare a găsirii de soluții într-un cadrul colectiv.

  • ANALIZA DATELOR LA URMĂTORUL NIVEL

Firmele trebuie să țină pasul cu colectarea de date și încorporarea lor în studii de caz practice, pe care să le poată adopta având în spate tocmai o analiză corectă a datelor. În prezent, tehnicile avansate de analiză predictivă a datelor sunt folosite în special în IoT și în securitatea cibernetică. Iar în viitorul foarte apropiat, analizele predictive vor revoluționa aproape orice industrie, inclusiv numeroase domenii de business.

Pentru mediul de afaceri, există pe piață soluții software dedicate pentru alegerea potrivită pentru optimizarea activității firmelor. Acestea reușesc să satisfacă cerințele businessului deoarece înainte de a fi implementate, se realizează o analiză amănunțită a nevoilor și a funcționalităților necesare pentru a eficientiza și automatiza fluxul de lucru al firmei tale.

  • INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

Inteligența artificială devine reală. Tehnolgiile devin tot mai complexe și mai distribuite, iar tendința actuală legată de METAVERS cere nevoi de calcul mai mari pentru realitatea augmentată și cea virtuală. Aceste nevoi sunt sensibile în timp real la latențe, iar în cadrul modelului hibrid din ce în ce mai des întâlnit în business, cloud public sau privat, colocație și edge, abordarea clasică a managementului a devenit impracticabilă, dacă nu chiar imposibilă în unele situații.

Utilizarea tehnologiilor și aplicațiilor bazate pe AI au făcut posibilă dezvoltarea fără precedent a industriei IoT și îmbunătățirea performanței în aproape toate domeniile și industriile.

  • SECURITATE CIBERNETICĂ – REȚELELE „ZERO TRUST”

Securitatea cibernetică a devenit un element esențial în lumea digitală. Iar atunci când există miliarde de conexiuni în lumea întreagă, conceptul de securizare este mai relevant decât oricând. Rețelele de încredere zero sau „zero trust networks” – înseamnă că fiecare element care se conectează la o rețea (dispozitive, echipamente IT, aplicații, software etc.) este evaluat independent de fiecare dată când se conectează. Astfel, este nevoie de o igienă de securitate cibernetică, ce trebuie creată și implementată în cadrul oricărui sistem de securitate al oricărei companii.

  • EDGE TO CLOUD

Apariția „cloud computing” este un game changer pentru mediul de business și pentru utilizatorii obișnuiți. Adoptarea cloud-ului a transformat modul de operare și administrarea organizațiilor și a rețelelor IT, iar controlul și nevoile de Edge Computing sunt vitale pentru buna funcționare a întregii rețele în cloud.

Tehnologia este o necesitate zi de zi mai ales ca procesele tehnologice au facut un mare salt al afacerilor spre succes. Fiecare reforma tehnologica este un mic pas spre o dezvoltare, astfel incat fiecare inventie tehnologica ne conduce spre un progres al omenirii considerabil.