Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Realizare profesionala la standarde europene

Este indicat să fie de maxim o pagină și trebuie să aibă antet, început, cuprins și încheiere. Iată câteva recomandări pentru redactarea acesteia:

  1. Antetul este pus în partea de sus, dreapta sau stânga, și va conține datele tale de contact: nume, prenume, email, telefon. Centrat vei scrie numele documentului “Scrisoare de intenție”.
  2. În fraza de început vei descrie cui te adresezi, cu formularea “În atenția departamentului/ numele persoanei/ compania”. Apoi, vei scrie pentru ce post aplici, cum ai identificat anunțul de angajare și motivul pentru care dorești să aplici.
  3. În cuprins, descrie prin ce crezi că te evidențiezi față de ceilalți candidați. Ar putea fi studiile / cursuri / calificări, experiența anterioară (accentuând numărul de ani relevanți pentru respectivul post), abilități / calități, realizări, obiective de viitor (de asemenea, relevante pentru post) sau orice altceva consideri tu că te ”vinde”. Cuprinsul trebuie să răspundă la două întrebări pe care posibilul angajator ți le poate adresa: ce poți spune despre tine din punct de vedere profesional și de ce ai fi cel mai potrivit pentru poziția pe care noi o căutăm. Caută să răspunzi la aceste întrebări în 2-3 fraze scurte. Acesta este conținutul scrisorii de intenție.
  4. În încheiere, arată-ți disponibilitatea pentru programarea unui interviu și menționează numărul de telefon la care te poate contacta reprezentantul angajatorului.

Scrisoarea de intenție nu trebuie să fie oglinda CVului! Trebuie să fie autentică, adică să spună lucruri despre tine, nu copiate după alții!

Personalizează textul pentru fiecare job la care aplici. In funcție de descrierea din anunțul de angajare vei dori să exemplifici alte competențe importante ale tale în textul scrisorii.

Folosește propoziții scurte și concise!

IMPORTANT! Aplică la job doar după ce te informezi temeinic despre angajator și posturile disponibile!

NU accepta oferte de muncă pentru străinătate fără să te informezi, dacă sunt de la persoanele fizice, chiar dacă acestea sunt cunoștinţe. La fel și în cazul ofertelor de genul „plătesc eu cheltuielile pentru tine și tu imi vei da banii mai tarziu”. Sunt riscante!

NU accepta muncă la ”negru”. Munca „la negru” înseamnă că renunţi la drepturile tale legale: de a fi plătit conform muncii pe care o prestezi, la concediul medical și de odihnă, la asigurările sociale etc.

Acum ai toate instrumentele cu care să pornești în căutarea unui loc de muncă și poți să începi să îți redactezi CV-ul și să aplici la joburi.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României