Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Tineri educati in Regiunea Sud-Est

Principalele probleme pentru care copiii/adolescentii renunta la scoala prea devreme sunt:

Probleme financiare. Cum am remarcat anterior, unii copii renunta la scoala pentru ca familiile nu isi mai pot permite sa ii intretina in scoala, sa plateasca toate cheltuielile cu scoala. Cand un parinte ramane fara loc de munca, cand intervine un necaz si parintii nu mai au un buget suficient de mare copilul e si el sacrificat.

De cele mai multe ori problemele financiare sunt si cea mai grava cauza pentru care un elev nu mai ajunge pe bancile scolii pe care o incepuse la un moment dat. Parintii prefera sa isi tina copiii acasa si poate sa ii trimita la munca, sa ii ia la munca pentru a produce impreuna bani pentru intreaga familie…

Pregatirea slaba pe care o ofera sistemul de invatamant. Pe langa lipsa banilor, un alt motiv pentru care elevii nu mai merg la scoala tine de calitatea destul de slaba a invatamantului. Predarea poate sa lase de dorit, materia de la clasa nu ii o Abandonul scolar este mai frecvent la elevii si tinerii care vin din familii in care aproape nimeni nu a urmat cursurile vreunei institutii de invatamant sau s-a multumit cu patru clase, poate opt clase si cam atat. Degeaba copilul isi doreste, poate, sa mearga la scoala si sa devina cineva daca porneste din start cu idei preconcepute sugerate de parintii fara prea multa scoala.

Daca atitutinea familiei in raport cu scoala este una ostila, la fel se va manifesta si copilul, nici nu va incerca macar sa isi puna problema ce e bine sau nu pentru el.

Si mai e ceva. Emigratia masiva din ultimii ani si copiii care merg alaturi de parinti in strainatate au dus la amplificarea abandonului scolar in tara. Parintii prefera sa isi ajute copiii sa realizeze ceva in viata inscriindu-i in sisteme educationale mai bune, din tarile unde ajung. Chiar daca o vor lua de la alt nivel sau vor avea de invatat pana sa ii ajunga din urma pe ceilalti, elevii si tinerii vor fi cu siguranta mult mai multumiti decat in cazul scolii romanesti…

Anturajul si factorii economici. Elevii si tinerii ajung la abandon scolar si atunci cand anturajul are un cuvant greu de spus. De foarte multe ori anturajul influenteaza elevii, ii determina sa renunte la scoala doar de dragul de a fi acceptat in niste grupuri de prieteni.

Daca in anturaj sunt indivizi fara o pregatire, fara scoala sau care au abandonat si ei scoala sansele ca un elev sa faca la fel doar pentru a putea avea o relatie cu grupul in continuare sunt mari. Copilul copiaza ce vede in jur si la oamenii in care are incredere.

Factorii economici determina si ei amplificarea fenomenului numit abandon scolar sau parasire timpurie a scolii. Crize economice, probleme grave ale economiei, tulburari de natura economica ce afecteaza direct viata tuturor, inclusiv a copiilor, a tinerilor, toate duc la abandon sau parasire timpurie a scolii.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României