Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Tineri educati in Regiunea Sud-Est
Educatia este un drept fundamental al tuturor oamenilor si, ca atare, este inclusa in Declaratia universala a drepturilor omului. Educatia este cel mai eficient mecanism de mobilitate sociala care exista: impiedica perpetuarea ciclului vicios al saraciei, promoveaza egalitatea de sanse si reduce inegalitatea sociala.
Desigur, pentru ca educatia sa poata facilita realizarea acestor realizari pe termen lung, trebuie sa fie echitabila, incluziva si de calitate. Educatia este cel mai puternic instrument de transformare care exista, deoarece permite promovarea drepturilor omului si a dezvoltarii durabile si, astfel, construirea unui viitor mai echitabil pentru toti oamenii.
Educația are implicații semnificative în prosperitatea economică a fiecărui individ în parte, a fiecărei comunități, a fiecărei națiuni. Tehnologiile și evoluția lor rapidă au modificat mediul de afaceri, procesele de producție și au dus concurența de la nivel local la nivel mondial. O forță de muncă bine educată este crucială în lumea contemporană, iar lupta pentru resursele naturale ocupă azi un loc secund, fiind devansată de lupta pentru resurse umane. Astfel educația a devenit treptat una dintre cele mai mari afaceri la nivel mondial și sectorul privat a preluat treptat o mare parte din responsabilitatea educației pe tot parcursul vieții.
Scolarizarea, una dintre cele mai mari probleme in educatie
Oamenii traiesc intr-o lume in care exista inca milioane de copii si tineri care nu pot merge la scoala. Din acest motiv, o mare parte a copilariei este privata nu numai de un drept fundamental al omului, ci si de oportunitatile necesare pentru a iesi din saracie si de a putea contribui la construirea unei societati mai drepte si mai echitabile.
Pe de alta parte, acesti copii sunt, de asemenea, afectati de neajunsurile unui sistem care nu este in masura sa garanteze pe deplin echitatea si incluziunea, precum si permanenta in sistemul educational.
Importanta educatiei in acest secol
In prezent dificultatea provine de la pregatirea copiilor si tinerilor de astazi pentru piata fortei de munca din viitor.
Un lucru este esential: educatia are rolul fundamental de a dota oamenii cu capacitatile si abilitatile necesare dezvoltarii gandirii critice care le permite sa faca fata tuturor provocarilor vietii.
Pe de alta parte, aceasta gandire critica este, de asemenea, esentiala atunci cand vine vorba de educarea persoanelor care sunt constiente de drepturile si obligatiile lor de cetatenie, ceea ce este deosebit de important in epoca suprainformarii (in special a politicii), a populismului si a farselor (cunoscute si ca stiri false).
Educatia poate (si ar trebui) sa dezvolte capacitatea de analiza, sa puna la indoiala veridicitatea a tot ceea ce se vinde ca fiind adevarat si, mai presus de toate, sa invete omenii sa reflecteze. Asadar, educatia este singura modalitate de a garanta un viitor mai bun tuturor.
Din perspectiva Agendei ONU 2030, școala românească este în serviciul copilului, al familiei, al comunității și al societății. Serviciul public de educație din România se construiește pe COOPERAREA ÎNTRE TOATE SECTOARELE SOCIETĂȚII, cuprinde învățământul de stat și privat și are ca finalitate modelarea copilului într-un ADULT RESPONSABIL, INTEGRAT SOCIAL ȘI PROFESIONAL, care simte că aparține, în egală măsura națiunii române si spațiului european, gândește și participă la dezvoltarea societății.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României