Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Regiunea Sud-Vest Oltenia este compusă din următoarele cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinƫi, Olt și Vâlcea. Conform rezultatelor ultimului Recensământ al Populației, regiunea Sud-Vest Oltenia are o populaţie de 2.225.108 locuitori. La 01.01.2020, conform Balanţei Forţei de Muncă, avand o resursa a fortei de munca de 1 193 400 mii persoane si un numar de 1 184 200 persoane.
Din punct de vedere al participării la principalele activităţi economice, domeniile de ocupare a populației sunt in principal in: agricultură, silvicultură și pescuit este de 237,1 mii personae, în comert sunt angajate 104,0 mii personae șiin constructii 163,8 mii persoane.
In termenii participarii fortei de munca pe domenii de activitatea in regiunea Sud Vest Oltenia 30% din angajati activeaza in domeniul agriculturii, 40% in domeniul serviciilor si constructiilor.
La 1 ianuarie 2020 Ministerul Muncii a declarant in regiunea Sud Vest Oltenia avea 783000 persoane active, reprezentand 66% din resursele de forta de munca din regiune.
Rata șomajului înregistrat la data de 31 martie 2021 a fost de 5.3%, fiind înregistraţi 45 000 şomeri.

Pentru cresterea numarului de persoane care activeaza pe piata muncii este necesara activarea persoanelor care nu au un loc de munca cum ar fi: someri, persoane cu dizabilitati care doresc sa lucreze sau absolventi a unei forme de invatamant. Aceste persoane reprezinta o resursa de forta de munca care poate activate prin oferirea de oportunitati precum: participarea la cursurile de FPC, certificarea competentelor si medierea pentru insertia pe piata muncii.
Mai jos vom face o scurta analiza a somajului in judetele din regiunea Sud-Vest Oltenia a numarului de persoane inscrise la Agentiile Judetene ale Ocuparii Fortei de Munca avand in vedere varsta si nivelul lor de educatie.

Agentia Nationala a Ocuparii Fortei de Munca calculează si face publici indicatorii statistici privind somajul inregistrat, conform prevederilor legale. Numar somerilor inregistrati reprezinta atat somerii indemnizati (someri beneficiari de indemnizatie cu experienta in munca si someri beneficiari de indemnizatie de somaj fara experiență in munca/ absolventi de invatamant), cat si somerii neindemnizati (fara a beneficia de indemnizatie de somaj) si se caluleaza pe baza datelor din documentele primare si evidentelor din baza de date a agentiilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca.

La nivelul lunii martie 2021 numarul somerilor din regiunea Sud Vest Oltenia pe categorii de varsta a fost:

Numarul total de someri din Romania la nivelul lunii martie a fost de 290 972 persoane iar rata somajului a fost de 3,33%. In regiunea Sud Vest Oltenia numarul de someri a fost de 45 209 cu o rata a somajului medie in regiune de aproximativ 5.28%. Ponderea numarului de someri din regiunea Sud Vest Oltenia din numarul total de someri din Romania este de 15,53% ceea ce indica o rata crescuta a somajului in aceasta regiune.
Rata somajului pe fiecare judet din regiune este:

Rata medie a somajului la nivelul celor sapte judete din regiunea Sud Vest Oltenia a depasit somajul din Romania.

In ceea ce priveste numarul de someri cu varsta pana in 29 de ani ponderea acestora in numarul total de someri pe judet este de aproximativ 13.83 % asa cum se observa si mai jos:

Dupa nivelul de studii rata somajului arata in felul urmator in regiunea Sud-Vest Oltenia:

Ca o concluzie la cele prezentate mai sus putem spune ca situatia tinerilor NEETs din judetele Valcea, Gorj si Dolj ar necesita o interventie cat mai rapida avand in vedere ponderea tinerilor pana in 29 de ani in randul somerilor din judet. Din punct de vedere al nivelului de studii in judetele Dolj si Olt este necesara o interventie prompta pentru somerii cu studii primare si gimnazile.

Bibliografie

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/date-statistice?id=6237:statistici-somaj-2021&catid=29:domenii

https://data.gov.ro/dataset/somajul-inregistrat-martie-2021/resource/63994b27-479b-45e3-a2e6-1c51ee01c81e

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/33-statistica/statistica-2/6420-bs-sem-i-2021?highlight=WyJidWxldGluIiwic3RhdGlzdGljIiwiYnVsZXRpbiBzdGF0aXN0aWMiXQ==

https://ec.europa.eu/eures/public/living-and-working/labour-market-information/labour-market-information-romania_ro

https://insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/balanta_fortei_de_munca_la_1_ianuarie_2020.pdf

https://www.adroltenia.ro/wp-content/uploads/2014/07/PDR-SV-Oltenia-2014-2020-1.pdf

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României