Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Există două posibilitati de a câștiga bani: angajat  sau antreprenor.

Angajat

Să presupunem că sunteți salariat și aveți un salariu de 1.000 Euro lunar, și veți beneficia de acest salariu pe toată perioada de angajare. În acest caz 420.000 Euro reprezintă suma burtă pe care dvs. o veți câștiga dea lungul celor 35 de ani de muncă.

Ca angajat probabil vei lucra 5-6 zile pe săptămână, 6 – 9 ore pe zi, vei începe prin a ți se spune ce să faci și când să faci, probabil vei ajunge după un anumit interval de timp să avansazi și să spui tu celorlați ce și cum să facă. Însă conform principiului lui Peter`s (Laurence J. Peter’s ) “Într-o ierarhie, fiecare angajat tinde să promoveze până când își atinge nivelul de incompetență”.

Avantajele în a fi angajat ar fi:

  • program fix, de cele mai multe ori
  • responsabilități reduse și limitate la o anumită arie
  • venit sigur

Dezavantajele:

  • plafonarea în timp (principiul lui Peter`s)
  • câți angajați foarte bogați ați văzut?

Antreprenor

Perspectiva demarării unei afaceri proprii este tentantă pentru mulți. Dacă inițiativa se dovedește un succes, vei obține avantaje financiare, prestigiu social, și îți vei putea permite un program flexibil și vei deveni propriul tău șef.

Mitul cel mai des întâlnit legat de demararea unei afaceri de succes, este că trebuie să vi cu o idee nouă, cu ceva ce numai există pe piață, lucru care de cele mai multe ori nu este valabil. Conform statisticilor în S.U.A. 8 din 10 produse noi lansate anual pe piață eșuează! Cele mai de succes inițiative antreprenoriale sunt cele care aduc ceva nou, oferă ceva în plus unui produs sau serviciu existent.

Datorită flexibilității mult mai mari și a ușurinței de a lua deciziile față de o companie mare cu tradiție, cei mai mulți antreprenori de succes au inovat plecând de la produse/servicii deja existente în portofoliul acestora.

Principalele avantaje de a fi antreprenor constau în

  • libertatea de a lua decizi
  • schimbi mult mai ușor lucrurile
  • poți experimenta lucruri noi
  • posibilități multiple de dezvoltare(lucrezi pe mai multe arii)
  • satisfacția recunoașterii de către societate

Dintre dezavantaje ar fi:

  • lucrezi mult mai mult decât „la patron”
  • ai responsabilitatea asigurării unui venit angajaților
  • responsabilitățile și implicarea (cel puțin inițial)nu se limitează la o singură arie

Majoritatea persoanelor înainte de a începe prima afacere au următoarele întrebări:

Este antreprenoriatul pentru oricine?

Școala te face antreprenor?

Într-adevăr sunt oameni care au un spirit antreprenorial mai dezvoltat, au nas la afaceri cum ar zice bunicii noștri. Acesta este un avantaj doar la început, pentru că odată cu dezvoltarea afacerii și cu creșterea numărului de angajați și a complexității afaceri este indicat să dobândești cunoștințe manageriale, să te perfecționezi și să instruiești continuu în acest scop.

În ziua de astăzi, există mai multe inițiative de promovare a antreprenoriatului, există programe de dezvoltare a capacității antreprenoriale și de instruire managerială a antreprenorilor.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României