Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Activitatea de consilierea si orientarea profesionala umareste dezvoltarea personala si inzestrarea fiecarei persoane consiliate cu cunostinte si abilitati necesare pentru realizarea unui management eficient al propriei cariere.

Procesul de orientare si consiliere a carierei se bazeaza pe urmatoarele principii:

 • Activitatea de orientare a carierei trebuie sa fie continua si pozitiv directionata;
 • Consilierea vocationala este in relatie cu alte demersuri de natura psihologica, pedagogica si psihoterapautica;
 • Orientarea nu este o actiune unilaterala, ci un ansamblu de influente, informatii si exercitii de asumare a initiativei si a libertatii de a decide;
 • Consilierea carierei este o continuare a demersurilor de psihologie aplicata;
 • Consilierul trebuie sa ofere persoanei care vine la consiliere acele informatii care sa-i dea posibilitatea de a decide liber in ceea ce priveste cariera.

Serviciile de informare  profesionala, date persoanei care participa la aceste sesiuni, ofera:

 • informatii directe dar si surse de informare despre lumea profesiilor si a traseelor educationale si profesionale;
 • informatii clare privind cerintele specifice locurilor de munca din domeniu;
 • prezentarea situatiei privind perspectivele de angajare, conditii de lucru specifice intr-un domeniu, nivelul salarizarii in acel domeniu, beneficii, oportunitati;
 • un acces mai facil la piata muncii si ajutor in a se adapta cu usurinta la dinamica sociala si economica;
 • constientizarea privind posibilitatile din piata muncii locala/regionala.

Informarea profesionala a unei persoane presupune influentarea, modelarea unei atitudini active in a intreprinde ceva  pentru ei insisi si de a depune un efort in acest sens, al gasirii unui loc de munca.

Consilierea  profesionala inseamna:

 • procesul prin care consilierul ofera indrumare  unei alte persoane persoane, aflate in cautarea unui loc de munca, catre o profesie in conformitate cu posibilitatile si dorintele sale.
 • asistenta de specialitate oferita persoanelor, care cauta un loc de munca, in evaluarea competentelor pe care le detin pentru a isi corela interesele si valorile cu alegerile privind cariera.

Orientarea carierei ofera persoanei care apeleaza la acest serviciu:

 • indrumarea spre o profesie in conformitate cu pregatirea profesionala;
 • suport moral si emotional celor aflati in cautarea unui loc de munca;
 • ajutor  la diminuarea falselor sperante sau asteptarilor exagerate.

In cadrul proiectului „Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului”, POCU/908/1/3/150798, s-au derulat si inca se deruleaza activitati de informare si consiliere/orientare profesionala pentru persoanele din grupul tinta vizat pentru incurajarea participarii la programele de formare profesionala continua, dezvoltarea continua a carierei si cautarea de noi oportunitati pentru gasirea de locuri de munca bine platite.

 

Membrii grupului tinta au fost sprijiniti sa isi dezvolte capacitatea de a face alegeri realiste atat in ceea ce priveste adaptarea la cerintele de pe piata muncii dar si in ceea ce priveste dezvoltarea personala. Un alt aspect important facut in cadrul sedintelor de consiliere este crearea de posibilitati de dezvoltare in cariera sau de abordare a antreprenoriatului ca si alternativa in cariera.

 

Activitatea de consiliere si orientare profesionala presupune identificarea aptitudinilor de munca ale fiecarei persoane din grupul tinta, evaluarea personalitatii vocationale cu ajutorul instrumentelor specifice psihologiei si corelarea lor cu informatii despre piata muncii.

 

Pornind de la aceste date, consilierul furnizeaza un plan de masuri de sprijin adresate persoanelor din grupul tinta pentru schimbarea/ dezvoltarea carierei, prin activitati personalizate de informare, consiliere profesionala si orientare privind cariera, ce raspund categoriilor de nevoi identificate, avand rolul de a reduce impactul negativ al situatiei tinerilor NEETs prin cresterea sanselor de continuare a formarii prin cursuri, gasiri unui loc de munca, dezvoltarii carierei.

 

Prin aplicarea acestui plan de masuri personalizat se urmareste dezvoltarea abilitatilor fiecarei persoane si cresterea increderii in sine privind dezvoltarea propriei cariera, a adaptabilitatii la piata muncii cat si a capacitatii de alegere a traseului profesional. Aceste planuri vor identifica strategiilor de cautare a unui loc de munca, modalitati personalizate de integrare socio-profesionala, identificarea deprinderilor profesionale, a aptitudinilor si a punctelor forte pentru ocuparea unui loc de munca.

 

Dintre temele atinse in cadrul consilierii amintim aici:

 • managementul timpului,
 • managementul stresului,
 • gasirea unui echilibru intre viata privata si viata profesionala,
 • abordarile optime in gasirea unui loc de munca,
 • gestionarea unui interviu si depasirea tracului,
 • conflictele intre viata de familie si locul de munca.

 

 

Fiecare persoana inclusa in program are un plan individual de interventie/actiune ce include profilul vocational si care ii asigura orientarea profesionala si de calificare specifica abilitatilor si competentelor sale. Sedintele de consilierea/ orientare pot fi individuale sau facute in grup, pe baza recomandarilor din planul personalizat. Prin programul de informare, consiliere profesionala si orientare privind cariera, se asigura cresterea gradului de integrare socio-profesionala a persoanelor inscrise in grupul tinta.

 

Consilierea permite peroanelor din grupul tinta sa ia o decizie informata in ceea ce priveste modalitatile de dezvoltare a carierei, continuarea educatiei prin participare la cursuri de formare profesionala, schimbarea locului de munca sau a incadrarii, abordarea antreprenoriatului, etc.

 

In cadrul intalnirilor de consiliere au fost abordate urmatoarele: aspecte de dezvoltare personala si rute profesionale, planificarea si dezvoltarea carierei, etc. Obiectivul acestei activitati este asigurarea pregatirii psihice si familiarizarii persoanelor din grupul tinta cu ultimile tendinte si cerinte ale pietei muncii si cresterea ratei de succes in cazul aplicarii la un potential loc de munca.

 

Activitatea de consiliere si orientare se realizeaza sub mai multe forme: aplicare de chestionare, dupa care sunt identificate abilitatile generale de invatare, aptitudinile numerice, spatiale si rapiditatea in reactii. Urmatorul pas este consilierea si orientarea individuala, cat si de grup. De asemenea, au fost organizate intalniri cu privire la acordarea de informatii privind piata muncii: despre ocupatii, meserii si profesii, conditii de exercitare, de salarizare si promovare, conditii impuse de angajatori, dinamica ocupatiilor.

 

Toate aceste actiuni au avut ca rezultat, pana acum,  participarea tinerilor la sedintele de informare si consiliere, participarea persoanelor din grupul tinta la cursurile de formare profesionala continua, sprijin in cautarea unui loc de munca dar si deschiderea a 53 de afaceri de catre persoanele inscrise in acest proiect.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României