Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Francizarea unei afaceri reprezintă procesul prin care un proprietar de afacere (francizor) permite unei alte persoane sau entități (francizat) să utilizeze marca sa, know-how-ul și sistemul de afaceri în schimbul unui comision sau taxe periodice. Este o modalitate prin care proprietarul unei afaceri poate extinde rapid și eficient afacerea sa, fără a fi nevoie să deschidă filiale sau să investească resurse semnificative.

Iată câteva aspecte cheie ale francizării unei afaceri:

  • Documentarea conceptului de afacere: Francizorul trebuie să dezvolte și să documenteze în mod detaliat conceptul său de afacere, inclusiv marca, procedurile operaționale, know-how-ul și alte aspecte specifice.
  • Selectarea francizaților potriviți: Francizorul trebuie să stabilească criterii clare pentru selectarea francizaților potriviți, care să fie capabili și motivați să implementeze cu succes conceptul de afacere.
  • Încheierea contractului de franciză: Francizorul și francizatul încheie un contract de franciză care detaliază drepturile și obligațiile fiecărei părți, inclusiv termenii financiari, durata contractului, protecția mărcii și alte aspecte relevante.
  • Furnizarea asistenței și suportului: Francizorul oferă francizatului asistență și suport în implementarea conceptului de afacere, inclusiv formare inițială, consultanță continuă, materiale de marketing și alte resurse necesare.
  • Colectarea taxelor și comisioanelor: Francizatul plătește francizorului taxe și comisioane periodice, cum ar fi taxa inițială de franciză, taxa de publicitate sau o parte din veniturile generate.
  • Monitorizarea și controlul: Francizorul monitorizează și controlează activitățile francizatului pentru a asigura conformitatea cu standardele sale de calitate și pentru a proteja reputația mărcii.
  • Extinderea rețelei de franciză: După succesul francizatului inițial, francizorul poate continua să extindă rețeaua de franciză prin încheierea de noi acorduri cu alți potențiali francizați.

Francizarea unei afaceri poate fi o opțiune atractivă pentru proprietarii de afaceri care doresc să își extindă brandul și să profite de avantajele unei rețele mai mari, în timp ce francizații pot beneficia de un concept de afacere testat, suport și recunoaștere a mărcii. Este important ca francizorul să aibă un concept de afacere solid și să ofere suport adecvat pentru a asigura succesul și creșterea francizaților.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României