Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Pentru a deschide o nouă firmă viitorul antreprenor va avea de parcurs mai mulţi paşi care să ȋl conducă la o afacere de succes.

În primul rând este decizia personală de a ȋncepe o afacere şi de a fi pe cont propriu ȋn totalitate ceea ce ȋi oferă libertatea de a alege dar şi responsabilităţile care decurg din asumarea acestei decizii.

După ce a luat decizia de a deschide o afacere viitorul antreprenor va trebui să se informeze asupra domeniului ȋn care doreşte să deschidă firma, adică alegerea unui cod CAEN principal. Pot fi şi alte coduri CAEN adaugate ca şi coduri CAEN secundare dar este indicat ca acestea să fie legate de domeniul de activitate principal.

Alegerea domeniului de activitatea principal este strâns legat şi de oportunităţile locale de dezvoltare a firmei, adică să existe o cerere pe piaţa locală, regională sau naţională.  Având ȋn vedere aceste aspecte pot fi consultate mai multe surse de informare aşa cum vom descrie ȋn continuare.

Dacă viitorul antreprenor are deja experienţă ȋntr-un anumit domeniu de activitate acesta poate aprofunda căutările ȋn acel domeniul discutând şi cu alte persoane care activează ȋn acel domeniu: colegi, colaboratori sau letori la cursuri de specialitate. Toate aceste persoane pot oferi informaţii importante privind piaţa exstentă, cererea de pe piaţă sau furnizori de echipamente şi materii prime.

Un domeniu care presupune o discuţie separată este cel al tehnologiei informaţiei sau al programării deoarece acesta este de impact naţional şi internaţional. În acest caz specific trebuie avut ȋn vedere ce produse se cer pe piaţa de IT internaţională şi dacă viitorul antreprenor posedă cunoştinţe tehnice temeinice ȋn acel domeniu. În plue, cunoasterea limbii engleze la nivel ridicat este una din condiţiile fundamentale pentru a intra pe această piaţa.

O primă sursă de informare este din cercul de cunoscuţi şi rude care pot ogeri informţii preţioase. Fiecare din aceştia are o informaţie privind afacerile care sunt deschise ȋn zonă sau fiecare este angajat şi cunoaşte situaţia dintr-un anumit domeniu de activitate.

O alta sursă de informare sunt datele oficiale de la nivel local sau regional sau de ţară. La nivelul Uniunii Europene există o sursă de informare privind evoluţia economiei reflectată ȋn statistici. Aceste date, privind şi România, poate fi consultată la adresa: https://ec.europa.eu/info/index_ro.

Statistici generale privind situaţia pe ţările din Uniunea Europeană găsiţi aici: https://ec.europa.eu/eurostat. Statisticile structurale de afaceri (SBS) descriu structura și performanța întreprinderilor din UE. Acestea acoperă „economia de afaceri” (NACE Rev. 2 secțiunile B la N și diviziunea 95), care include: Industrie; Constructie; Comerțuri distributive și Servicii. Statisticile pot fi defalcate la un nivel sectorial foarte detaliat (adică câteva sute de activități economice). Astfel, informațiile disponibile de la SBS sunt mai detaliate decât datele din statisticile de afaceri pe termen scurt și din conturile naționale.Mai jos este un exemplu de informaţii care poate fi găsit la nivelul fiecărei ţări din UE pentru anul 2019:

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/sbs_2022/

La nivel Naţional şi regional ȋn România pot fi consultate date privind firmele din mai multe surse. Astfel, la nivel regional există Camere de Comert care fac anual un top al firmelor din regiune. Există un top al firmelor la nivel naţional pe care ȋl puteţi consulta la acest link: https://www.topfirme.com/. Pentru fiecare judeţ ȋn parte este un top al firmelor după diverse criterii: cifră de afaceri, număr de angajaţi şi profit. Pentru fiecare firmă care apare ȋn top se oferă mai multe informaţii inclusiv codul CAEN ȋn care ȋşi desfăşoară activitatea.

Mai jos este pagina Camerei de Comeţ din Dâmboviţa ȋn care sunt informaţii privind topul firmelor din judeţ ȋn anul 2021:

Sursa: https://www.cciadb.ro/categorie/topul-firmelor/

O alta sură oficilă de informaţii este Institutul Naţional de Statistică (https://insse.ro/cms/) ȋn care sunt date atât despre firme cât şi despre fiecare judeţ/ loca;itate ȋn parte privind populaţia şi condiţiile de locuire. INS oferă statistici privind comerţul internaţional cu bunuri au ca obiect mişcarea bunurilor peste frontiera naţională. Există o diferenţă clară între mişcarea bunurilor între statele membre UE (INTRASTAT) şi fluxurile de bunuri între România şi ţările care nu aparţin spaţiului comunitar (EXTRASTAT). Din anul 2007, Institutul Naţional de Statistică (INS) colectează şi prelucrează declaraţiile Intrastat de la operatorii economici obligaţi să raporteze date în sistemul statistic INTRASTAT.

Mai jos este un exemplu cu baza de date privind industria:

Sursa: http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/#/pages/tables/insse-table

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (https://cnp.ro/) este o altă sursă oficială de informare ȋn care se fac prognoze pentru fiecare din judeţele ţării privind dezvoltarea economică.

Pornind de la aceste surse de informare fiecare viitor antreprenor va putea identifica uşor ȋn ce domeniu ȋşi poate deschide o afacere care să fie de succes la nivel local sau regional.

Următorul pas ȋn dezvoltarea afacerii este scrierea unui plan de afaceri şi găsirea unei surse de finanţare care să susţină această idee de afaceri şi să o facă profitabilă.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României