Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Interculturalitatea se referă la procesele de interrelație și comunicare a cunoștințelor, coduri, tipare și valori între diferite grupuri culturale, înțelegând că există egalitate între subiecți , indiferent de poziția pe care o ocupă în sistem.

UNESCO se referă la acest concept de pe site-ul său web ca fiind „construirea de relații echitabile între oameni, comunități, țări și culturi”.

Interculturalitatea presupune aplicarea unor serii de principii, care fac din aceasta un concept complex.

Principiile unei societăţi interculturale sunt:

– dezvoltarea identităţii culturale proprii,

– acceptarea şi respectarea diversităţii,

– dialogul intercultural,

– valorizarea pozitivă a diferenţelor,

– tratamentul egal al persoanelor,

– promovarea incluziunii sociale.

Interculturalismul trebuie să urmeze, de asemenea, o serie de măsuri pentru a-si atinge obiectivul. Acestea sunt:

  1. Respect reciproc – libera exprimare și de ascultare.

  2. Dialog orizontal – implică construirea de relații cu șanse egale si se referă la dispoziția empatică de a-i înțelege pe ceilalți. 

  3. Sinergie – se concentrează pe implicarea spre rezultate unde diversitatea devine forță.

Interculturalitatea pretinde respect si apreciere din partea grupurilor pentru alte culturi din societate, pretinde toleranta unei comunitati fata de cealalta comunitate, si in acelasi timp pretinde dreptul individului de a parasi propriul grup cultural.

In Uniunea Europeana exista un ansamblu de tari care incearca sa convietuiasca impreuna si sa se ajute reciproc pe toate planurile (social, economic, cultural etc.), intercuturalitatea este indispensabila pentru ca aceasta decurge de la sine. Aceste tari pentru a putea colabora trebuie sa interactioneze, sa comunice, sa intre in contact unele cu celalalte.

Interculturalitatea in spatiul european se poate recunoaste pe mai multe planuri. Unul dintre aceste planuri ar fi cel cultural. Fiind mai multe tari care colaboreaza, toate au unele particularitati culturale si fiecare tara are o identitate culturala de sine statatoare. Chiar daca ne influentam unii pe altii asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la identitatea noastra, la ceea ce ne reprezinta, putem doar sa preluam cu acordul tarii respective acele aspecte pozitive ce ne avantajeaza.

Cateva elemente pentru o inter-relationare eficienta, pot fi:

– efectuarea la timp a planului de cariera si de retentie pentru angajatii cu potential deosebit, planuri care sa includa componenta evolutiei multiculturale (prin schimbul de profesionisti intre tari sub diverse forme);

– atragerea persoanelor plecate in diverse perioade ale vietii lor in tari occidentale, care au primit o educatie multiculturala si tehnica deosebita si care ar dori sa revina;

– acordarea importantei crescute dezvoltarii culturilor organizationale;

– analiza culturii si a sub-culturilor organizationale poate depista la timp mari erori manageriale, care se descopera de cele mai multe ori abia dupa revocarea unora dintre manageri, cand raul s-a comis si compania are deja de suferit in urma deciziilor eronate;

– mobilitatea (relocabili si in afara zonei de domiciliu, precum si catre tari);

– acceptarea schimbarilor care includ marirea experientei multi-culturale;

– documentarea constanta cu privire la diferentele culturale, care sa ajute la respectarea intr-un grad mai ridicat a dificultatilor detasatilor.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României