Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului
Mediul înconjurător – este o noțiune care se referă la totalitatea condițiilor naturale de pe Pământ sau dintr-o regiune a sa, în care evoluează ființele sau lucrurile.
Plantele și animalele au nevoie de un mediu sănătos pentru a trăi. Un ecosistem este o zonă în care organismele vii interacționează într-un mod specific cu mediul local pentru a supraviețui. Când ecosistemele sunt deteriorate de către om, atunci unele organisme vii se află în pericol să nu poată supraviețui.
Schimbările climatice globale au avut deja efecte observabile asupra mediului înconjurător. Ghețarii au început să se micșoreze, iar plantele și animalele s-au schimbat, caracteristicile anotimpurilor par să se amestece tot mai mult. Efectele pe care oamenii de știință le-au preconizat în trecut se pot observa deja în schimbările climatice globale ce au loc acum: topirea ghețarilor, creșterea accelerată a nivelului mării, precum și valuri de căldură mai lungi și mai intense.
În ziua de astăzi, există o serie de reglementări și autorizații de mediu menite să protejeze planeta, atât la nivel național, aliniate la legislația Uniunii Europene, cât și la nivel internațional. Necesitatea de a proteja mediul este mai răspândită ca niciodată. Companiile au responsabilitatea de a se asigura că activitățile lor sunt desfășurate într-o manieră durabilă.
Poluarea este, în prezent, cea mai mare provocare cu care se confruntă întreaga omenire. Acest proces de poluare înseamnă eliberarea în natură a unor elemente care afectează calitatea vieții. Aceste elemente poluante sunt eliberate, în mare parte, de către oameni. Poluarea aerului, poluarea apei, precum și poluarea solului pot avea efecte extrem de dăunătoare asupra animalelor, plantelor și oamenilor. Deși au fost luate tot felul de măsuri pentru a combate poluarea, specialiștii trag semnale de alarmă în legătură cu pericolele cu care se confruntă mediul înconjurător în fiecare zi.
Reducerea poluării este una dintre cele mai sigure soluții pentru a avea o planetă mai sănătoasă. Conform legislației de mediu, agenții economici au o serie de obligații pe care trebuie să le adopte pentru pentru protejarea mediului înconjurător. La nivel personal, sunt o mulțime de lucruri pe care oamenii le pot face pentru a consuma responsabil resursele și pentru a avea un impact cât mai redus asupra planetei.
O afacere prietenoasă cu mediul înconjurător este cea care utilizează resursele în mod eficient, încercând să minimizeze impactul riscurilor de mediu. Adaptarea companiilor pentru a avea afaceri mai sustenabile începe prin conștientizarea problemelor și înțelegerea importanței acestor schimbări. Nu doar că se va dovedi a fi o schimbare utilă pentru afacerea în sine, dar și pentru planetă.
Pornind de la această conștientizare reală, orice antreprenor poate lua o serie de măsuri care să susțină această decizie. De la respectarea legislației de mediu și interesul pe care îl va acorda acestor schimbări permanente, până la felul în care își desfășoară activitatea, o afacere prietenoasă cu planeta va dezvolta o adevărată cultură organizațională pentru sustenabilitate și ecologie.
Acțiuni prietenoase cu mediul înconjurător:
- Redu consumul de energie și folosește surse naturale
- Susține un sistem de muncă hibrid (birou-remote).
- Încurajează transportul alternativ
- Reciclează și refolosește.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României