Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Integrare durabila a tinerilor NEETs prin cresterea ocuparii si dezvoltarea antreprenoriatului

Dacă eşti ȋn căutarea unui loc de muncă şi cauţi locuri de muncă disponibile este important să cunoşti sursele de informare pe care pe poţi accesa şi să ştii şi ce informaţii poţi accesa.

Firmele de la nivel local postează anunţurile privind locurile de muncă pe care le au disponibile ȋn presa locală. În majoritatea cazurilor anunţurile din ziarele tipărite au precizare denumirea postului disponibil, minimul de calificare/ experienţă pe care ȋl cer şi datelde de contact ale persoanei care se ocupă de angajare ȋn cadrul firmei.

În acest caz este bine să aveţi pregătit un Curriculum Vitae şi o Scrisoare de intenţie adaptate pentru postul scos la concurs şi să ȋl depuneţi direct la sediul firmei care a anunţat că are posturi disponibile. Există şi cazuri ȋn care, ȋn anunţ, este precizată o adresă de e-mail la care să transmiteţi CV-ul şi scrisoarea de intenţie până la o anumită dată precizată ȋn anunţ.

O altă posibilitate de a găsi posturi vacante este de a vă ȋnscrie pe platforme online care sunt specializate ȋn acest domeniu privind locurile de muncă vacante.

Enumerăm aici câteva din cele mai cunoscute pagini web unde sunt postate anunţuri cu locuri de muncă disponibile: www.ejobs.ro, www.bestjobs.eu, www.myjob.ro, www.publi24.ro, etc.

Înscierea pe aceste pagini web cu joburi presupune:

  • Crearea unui cont,
  • Crearea unui Curriculem Vitae ȋntr-un format predefinit de pe site,
  • Crearea unei/ unor scrisori de intenţie,
  • Setarea de alerte la locuri de muncă despre care doriţi să fiţi notificaţi.

Este important de subliniat aici că trebuie să vă alocaţi suficient timp pentru a va crea CV-ul ȋn formatul solicitat pe site şi să introduceţi toate datele care să fie relevante ȋn ceea ce priveşte studiile şi experienţa pe care o aveţi deja. În plus, crearea unui astfel de profil de candidat, va dovedi că deţineţi un nivel mediu ȋn domeniul utilizării calculatorului şȋ a internetului. Pe aceste site-uri puteţi ȋncarca si documente care să ateste studiile sau experienţa dumneavoastra profesională.  După completarea acestor documente online aveţi posibilitatea să aplicaţi direct la orice anunţ postat de angajatori pe acel site folosind acelaşi CV şi scrisoare de intenţie.

Pe aceste site-uri dedicate locurilor de muncă puteţi să va setaţi ce tip de joburi vă interesază şi sa fiţi notificaţi ȋn e-mail cu privire la apariţia acestora.

O altă sursă de informaţii privind locurile de muncă disponibile ȋn firme sunt Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă care au o bază de date, disponibilă şi online, ȋn care apar locurile de muncă vacante ale angajatorilor locali.

O alta sursă de informaţii privind locurile de muncă vacante sunt târgurile de joburi organizate de firme sau de AJOFM-uri.

Targurile de joburi sunt o bună oportinitate de ȋntalnire ȋntre angajatori şi cei care sunt ȋn căutarea unui loc de muncă. Aceştia din urmă pot fi angajaţi care caută noi oportunităţi pentru dezvoltarea profesională sau persoane care nu au un loc de muncă şi sunt ȋn căutarea unui job.

Sursa: https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/angajatoridetop

Din ultima categorie enumerată mai sus pot fi cei care tocmai şi-au finalizat studiile şi sunt ȋn cautarea primului lor loc de muncă şi care nu au o experienţă profesional marcantă. Şi şomerii care se află ȋn căutarea unui loc de muncă fac parte din această ultimă categorie dar ei având avantajul ( ȋn multe din situaţii) de avea experienţă ȋntr-un anumit domeniu.

În cadrul proiectului „INTEGRARE DURABILĂ A TINERILOR NEETs PRIN CREȘTEREA OCUPĂRII ȘI DEZVOLTAREA ANTREPRENORIATULUI” s-a organizat ȋn data de 14 octombrie 2022, la Constanţa un astfel de târg de joburi adresat şomerilor.

Au participat un număr de opt firme care au aveau disponibile posturi pentru persoanele care aveau cel puţin studii gimnaziale şi calificare pe una din meseriile:

Orice persoană aflată ȋn cautarea unui loc de muncă şi care participă la un târg de joburi trebuie să se pregătească pentru acest eveniment pentru a avea şanse mai mari să ȋşi găsească un loc de muncă.

Bursa locurilor de muncă nr. 1, Constanţa, 14 octombrie 2022

În primul rând cei interesaţi trebuie să caute informaţii privind firmele care participă la târgul de joburi şi să caute mai multe informaţii despre acestea, cum ar fi domeniul de activitate al firmei, departamente, etc.

Un alt aspect important este pregătirea unui Curriculum Vitae actualizat şi copii după acte de studii/ recomandări. Este indicat ca persoana care este ȋn căutarea unui loc de muncă ȋn momentul când participă la un astfel de eveniment să aibă mai multe exemplare de CV pe care le poate distribui angajatorilor din domeniile pentru care este calificat sau care este de interes pentru candidat.

Pregătirea unui astfel de dosar complet, ȋn mai multe exemplare, de către candidat, ȋi va mări şansa acestuia să obţină un interviu direct ȋn timpul târgului sau imediat după derularea acestuia.

 

Bibliografie

https://www.hipo.ro/locuri-de-munca/angajatoridetop

https://www.ejobs.ro/

https://www.bestjobs.eu/

https://www.asociatiahandmaderomania.ro/viitor-pentru-tinerii-neets-i/despre-proiect/

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
FUNDAȚIA CRIMM

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României