Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

ABILITĂȚI NECESARE PENTRU GĂSIREA UNUI LOC DE MUNCĂ

Abilitatea reprezintă un set de deprinderi conceptuale, teoretice și practice rezultate în urma unui proces de învățare, al cărui scop final este efectuarea unui proces în urma căruia se așteaptă realizarea și finalizarea unui anumit rezultat dorit.

Fiecare job are specificul lui, iar fiecare angajator căuta un anumit tip de profil și se concentrează asupra anumitor abilități în momentul în care demarează un proces de recrutare de personal.

Pentru a găsi un loc de muncă sunt necesare anumite aptitudini pe care trebuie neapărat să le ai și fără de care obținerea unui loc de muncă este aproape imposibilă. Iată câteva abilități ”must have” pe care angajatorul le caută în fiecare angajat.

  • Abilități de comunicare orală și în scris. Fie că vrei să îți găsești un nou job, să obții o mărire sau să avansezi în funcție, ai nevoie de abilități de comunicare bine puse la punct. Trebuie să știi să transmiți un mesaj clar și concis, trebuie să fii un bun ascultător și să demonstrezi că ai înțeles perfect întrebările, trebuie să îți adaptezi limbajul și să demonstrezi că ai un vocabular bogat.
  • Abilitatea de a lucra în echipă. Abilitățile de bună interacțiune cu ceilalți sunt, de multe ori, în printre cele mai căutate aptitudini ale unui potențial angajat. Trebuie să demonstrezi că poți face parte dintr-o echipă, că poți să-ți asumi responsabilități.
  • Într-o societate în continuă schimbare, angajatorul vrea să aibă alături oameni care se pot adapta la situații noi, care sunt deschiși la noi oportunități de muncă, capabili să se muleze pe orice nou tipar.
  • Perseverență și motivare. Angajatorul nu vrea să investească timp și pregătire într-un angajat care nu este motivat să-și păstreze jobul, care este mereu în căutare de ceva mai bun. Un angajat motivat este un angajat determinat să își ducă sarcinile la bun sfarșit, indiferent de eventualele piedici.
  • Abilitatea de a lucra sub presiune. Trebuie să demonstrezi că esti capabil să rămâi calm în situații de criză, să lucrezi contratimp și, cel mai important, să respecți deadline-urile.
  • Inițiativa. Inițiativele constă în a contribui mai mult și a face mai bine decât ți s-a cerut. Tratarea problemelor înainte ca acestea să aibă loc este o modalitate excelentă de a demonstra inițiativa.
  • Învățare și dezvoltare. Dorința de a investi în dezvoltarea de sine aici deține cheia către o cale către succes.
  • Planificare și organizare. Timpul, alocarea resurselor și prioritizarea sarcinilor au devenit abilități cheie pe care managerii trebuie să le caute în membrii echipei lor.