Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

ALEGEREA CARIEREI POTRIVITE

Consilierea în carieră o face de regulă un psiholog care încearcă să stabilească domeniul în care cineva poate activa cu succes, și mai exact, ce profesie i s-ar potrivi.

Orientarea în carieră poate începe de la vârsta intrării în școala primară pentru a identifica dacă este necesară o școală de tip vocațional (balet, muzică, pictură) sau chiar o școală de tip Waldorf sau Montessori. Este foarte importantă ulterior și în alegerea specializării la liceu. Foarte mulți adolescenți aleg, în mod eronat, profilul real, fără să aibă aptitudini pentru acest profil. Aceleași probleme le întâmpină și tinerii care nu se cunosc absolut deloc, nu știu ce aptitudini au și aleg la întâmplare o facultate.

 

Conform clasificarii personalității (a lui Jung) după direcția de orientare spre lume sau spre sine, există personalități extraverte și introverte. Profesiile potrivite extraverților ar fi cele care necesită multe contacte sociale, meserii dinamice, activități care necesită mișcare, diversificare cum ar fi cele de profesor, educator, medic, artist, manager, organizator, asistent social. Tipului introvert mai degrabă i s-ar potrivi meserii care necesită munca de unul singur: cercetare (fizică, chimie) laborant, arhivar, bibliotecar, programator, matematician. Temperamentul, ca latură înăscută a personalității, influențează și el pozitiv sau negativ alegerea unei profesii

 

Temperamentul coleric are ca trăsături caracteristice: neliniștea, nerăbdarea, impulsivitatea, oscilația între entuziasm și ostilitate, bogata expresivitate emoțională, pot munci foarte mult pentru a-și atinge idealul, tind să se impuna ca lideri. Meseriile potivite sunt acelea care nu necesită rutină: profesor, jurnalist, om de televiziune, actor, regizor, antreprenor, manager.

Temperamentul flegmatic se caracterizează prin: lentoare, calmitate, predispoziția spre munca de rutină, activități liniștite, ei fiind mai degrabă subalterni decât lideri. Sunt minutioși în ceea ce fac, având deosebită răbdare în ceea ce fac. Meseriile potivite sunt acelea care necesită rutina, repetitivitatea: economist, contabil, psihoterapeut, analist programator, lucrător la bandă rulantă, șofer.

Temperamentul sanguinic are ca trăsături caracteristice: rapiditate în desfășurarea acțiunilor, vioiciune, adaptare rapidă, tind să schimbe cu ușurință profesia, au aptitudini de șefi, fiind sociabili și prietenosi, dar tind să desfășoare munca la un nivel superficial. Meseriile potivite sunt acelea care să se desfășoare în plan social, “cu public”: relații publice, actorie, artist, profesor, manager, animator, organizator de evenimente, oratorie.

Temperamentul melancolic se caracterizează prin: nivel energetic scăzut fiind hipotonic, obosește extrem de repede, fiind predispus la depresii. Melancolicul are nevoie de încurajare în muncă, de pauze dese, sunt migăloși în ceea ce fac, dispun de o sensibilitate și emotivitate deosebită. Nu este recomandat să lucreze în activități sociale ci în cele care necesită solitudine. Meseriile potrivite sunt acelea care să se desfașoare în singurătate: cercetător, fizician, chimist, matematician, programator, farmacist, medicina de laborator, artist, actor, pictor, scriitor, fotograf, decorator, arhivar, bibliotecar.