Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

CARIERĂ SAU VIAȚĂ PERSONALĂ?

Este o întrebare pe care începem să ne-o adresăm de la o anumită vârstă. Ceea ce alegem până la urmă depinde de fiecare în parte, în funcție de scopul pe care ni l-am propus în viață și de lucrurile care ne oferă într-adevăr satisfacție.

În ultima vreme, „carieră” este un cuvânt tot mai folosit. Site-urile de recrutare abundă de expresia „dorești să urmezi o carieră de succes în…”. Firmele de training mizează mult pe impresia creată de acest cuvânt ce pare a reprezenta rezolvarea tuturor dorințelor în materie de loc de muncă, de venit sau de obținere a sentimentului de autoîmplinire, de a lua parte la ceva măreț.

Echilibrul dintre viata profesionala si cea de familie inseamna alocarea unui interval de timp egal ambelor segmente de viata, evitand defavorizarea unuia dintre ele in fata celuilalt. Acest echilibru nu vine de la sine si este rezultatul unei bune organizari si a disciplinei. Pentru cei care reusesc sa aiba impliniri in ambele parti ale balantei, se pare ca visul de a avea o familie fericita, dar si o cariera de succes este posibil, si merita orice efort.

Cariera

Se spune că trebuie să alegi între familie sau carieră. Cele două nu pot conviețui pentru că fiecare are nevoie de toată atenția ta și de tot timpul tău. Pe de o parte este adevărat. Putem lua exemplul unui loc de muncă al cărui program este de 8 ore și începe de la 09:00. Cu singuranță, acea persoană va ajunge acasă după ora 19:00. Programarea altor activitați nu va mai fi posibilă.

Dar cariera nu presupune să mergi doar la program. Cariera înseamnă și ore suplimentare, de multe ori neplătite, efort imens, nopți nedormite. Satisfacția muncii bine îndeplinite s-ar putea să alunge toate aceste sacrificii și să merite până la urmă întreg efortul.

Familia

Familia este cu totul altceva. Este ceva cu care vei rămâne pentru tot restul vieții. Familia este ceva mai presus de satisfacție. Este și muncă, și devotament, și sentimente pe care nimic altceva nu ți le poate oferi. Dar, la fel ca și la carieră, implicarea trebuie să fie totală. De accea, în cadrul unei familii, în majoritatea cazurilor, numai unul poate urma calea carierei. Cel puțin așa spun statisticile.

Uneori, din anumite motive, o persoană trebuie să renunțe la carieră în favoarea familie, cu toate că nu este chiar ceea ce își dorea. Astfel, se poate observa că într-un cuplu bărbatul este susținut să urmeze o carieră, femeia trecând de multe ori pe locul doi. Neînțeles este faptul că femeia trece de bună voie pe locul doi, renunțând poate la propriile planuri de a se face remarcată într-un anumit domeniu. Astfel, ea alege, oarecum resemnată, viața de familie. O atitudine absolut greșită pentru că oricine, indiferent de sex, trebuie să își urmeze propriile idealuri.

Conflictul dintre viata de familie si cariera

De ce este important acest echilibru? Pentru ca, desi poate nu realizati, conflictul intre aceste „felii” de viata are repercursiuni pe termen lung asupra fiecaruia dintre noi si de rasfrang si asupra colegilor de munca sau asupra membrilor familiei. Orice actiune pe care o facem are impact asupra celor din jur, fara a mai aminti mult-discutatele probleme de sanatate pe care le putem avea si care sunt cauzate de stres, depresie si anxietate. Pentru cei care vor sa impace si capra si varza le recomandam sa incerece poate o cariere ca freelanceri, lucrand de acasa, sau de pe plaja

Aveți grijă!

Cariera este de multe ori un lucru înșelător. Cariera este mai mult o chemare spre a face un lucru deosebit sau a excela într-un domeniu. Nu poți face carieră într-un domeniu care nu te atrage. Obținerea unei noi calificări nu te poate duce mereu pe culmile progresului personal.

Găsești la tot pasul firme care promit să te instruiască și să te lanseze în cel mai scurt timp spre o carieră de succes. Alte firme doresc să te recruteze și să îți ofere posibilități nelimitate de avansare. Ceea ce pare la început a fi ceva frumos s-ar putea ca într-o scurtă perioadă să îți fure majoritatea timpului, resurselor psihice și fizice dându-ți în schimb mirajul carierei. Multor angajatori nu le vor păsa de idealurile dumneavoastră, ci doar de obținerea profiturilor, în timp ce trageți tot mai tare pentru a atinge succesul.

Cariera nu înseamnă abandonarea altor activități, hobby-uri, relații sociale sau izolarea prin muncă. La fel se întâmplă și cu familia. Nu este ceva total și absolut pentru care ești nevoit și îți consumi toată energia. Ambele înglobează ceva din fiecare activitate pe care o facem cu plăcere. Ambele sunt la bază două idealuri majore în viața oricui.

Sunt sigur că există și o cale de mijloc și cine reușește să găsească un echilibru reciproc avantajos, se va bucura de satisfacție pe toate planurile. De aceea cred că este esențial să nu alegem, ci să încercăm să facem din ambele atât cât ne permitem pentru ca totul să iasă perfect la final. Dar ce va alege fiecare, este doar o chestie de voință și de contextul în care trăim.

Iata recomandarile specialistilor:

  1. Stabiliti-va prioritatile. Chiar daca atat familia cat si viata profesionala vi se par la fel de importante, sunt momente in care trebuie sa alegeti. De exemplu, atunci cand vi se imbolnaveste copilul si trebuie sa mergeti la serviciu, alegerea potrivita ar fi sa stati acasa cu el si sa-l ingrijiti. Boala cuiva drag este prioritara unei zile obisnuite de munca. Un exemplu contrar: intre o plimbare pe care o faceti zilnic in parc si pregatirea unei sedinte importante, de care depinde parcursul dvs. profesional, evident, trebuie sa optati pentru a doua varianta. Nu va faceti griji, veti invata pe parcurs. Important e sa retineti ca trebuie sa alternati prioritatile: „astazi este munca pe primul plan, maine, daca copiii mei au nevoie de mine, familia va ocupa locul 1 pe agenda personala.”
  2. Creati o lista de scopuri pentru intreaga familie si stabiliti un termen limita: de exemplu sa mergeti in vacanta in fiecare an.
  3. Revizuiti-va cu regularitate agenda de lucru, pe masura ce obligatiile profesionale se modifica. Daca in anumite perioade, programul de lucru este mai lejer, profitati de acel timp si-l petreceti alaturi de familie.
  4. Invatati sa va gestionati timpul si sa spuneti „Nu”. Daca un coleg va cere ajutorul, si agenda va este indeajuns de incarcata, nu va suprasolicitati si refuzati-l politicos. Nu este sfarsitul lumii.
  5. Fiti mereu la dispozitia familiei si nu va izolati in munca.