Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
CINCI ETAPE ESENȚIALE ALE CREȘTERII PERSONALE
Potrivit cercetării lui Richard Boyatzis, șeful Departamentului de Comportament Organizațional al Școlii de Management, un procent uriaș de oameni „percep creșterea personală și profesională ca un fel de revelație sau perspectivă, într-un cuvânt, catharsis. drumul vietii, cu toate acestea, fără să ne gândim la ciclicitatea lui. Într-adevăr, prin natura ei, orice dezvoltare nu este altceva decât o succesiune de anumite etape, în cursul cărora, primiți toate informațiile necesare de care aveți nevoie pentru a începe una nouă.
Etapele dezvoltării profesionale umane pe care le propune se bazează pe studiul unor științe precum sociologia și psihologia, ceea ce ne oferă posibilitatea de a răspunde, pe baza cunoștințelor complexe ale acestor științe, la întrebarea care este relevantă în orice moment: de unde să începem.
5 etape ale dezvoltării personalității:
- „Eul” interior incomparabil– propria noastră viziune despre noi înșine – un model ideal, în mod inerent, de existență cu lumea exterioară și cu oamenii. O astfel de practică este necesară pentru activarea deplină a resurselor noastre interne, deoarece în acest caz, cel mai bun motivator este un ideal care încă nu există. Dar, în această etapă, principala piatră de poticnire este reacția societății – la urma urmei, ea așteaptă adesea lucruri diametral opuse de la noi. Este foarte important, chiar în acest moment, să nu cedezi influenței generale, pentru că tu și numai tu știi scopul tău, visul tău prețuit și nimeni nu are dreptul să te descurajeze de la el;
- Analiza și acceptarea esenței cuiva– înțelegerea și acceptarea propriilor neajunsuri și fațete pozitive ale personalității – această etapă dezvoltare personala, este necesar pentru trecerea de la real la dorit. Cu toate acestea, în ciuda simplității sale sincere, scena în sine necesită multă forță internă, pentru că este foarte greu să-ți dai seama de toate neajunsurile tale, ca să nu mai vorbim de eliminarea lor. Acest lucru se întâmplă pentru că încă din copilărie ne formăm imaginea, care de multe ori constă doar din calități pozitive, a o respinge înseamnă a refuza să ne admitem greșeala proprie și pe termen lung. De asemenea, acceptarea propriei esențe este unul dintre cei mai importanți pași către dezvoltarea profesională, pentru că în acest fel ne putem vedea prin ochii celorlalți, ceea ce este vital pentru urcarea pe scara carierei;
- Crearea propriului program de auto-învățare și perfecționare– redactarea unui plan de perfectionare. Această etapă vizează în principal îmbunătățirea indicatorilor de muncă, precum și satisfacția personală a propriei vieți. În atenția sa, această etapă nu este la fel de semnificativă ca cele două anterioare, dar este totuși necesară pentru dezvoltarea personală și profesională prin faptul că ne ajută să ne stabilim singuri obiective, să căutăm modalități de a le atinge, dezvoltând capacitatea de a ne disciplina în timp ce ne autodisciplinăm. calcularea tuturor tipurilor de evenimente ale opțiunilor de dezvoltare;
- Punerea în practică a cunoștințelor și abilităților dobândite– deci, am studiat pe deplin nu numai baza teoretică, ci, printre altele, modelele de comportament propuse, dar toate acestea trebuie puse în practică, pentru că fără ea, totul va rămâne la etapele anterioare, iar în continuare auto- cunoașterea va fi imposibilă. Desigur, la început nu va fi ușor, dar odată cu folosirea lor în continuare, vor deveni naturale, că nici nu ne vom gândi dacă să le folosim sau nu, pentru că vor deveni parte din personalitatea noastră. Desigur, pentru a obține un astfel de rezultat, trebuie să cheltuiți mult efort și energie.
- Mentinerea si crearea de contacte noi cu societatea– atât pentru creșterea profesională, cât și pentru dezvoltarea carierei. Comunicarea activă cu societatea este o necesitate (cu excepția cazului în care sunteți freelancer). Dar chiar și în acest caz, implicarea altor persoane în munca ta îți oferă o responsabilitate suplimentară. Și acest lucru nu vă va permite să vă abandonați atât de ușor scopul, pentru că alții au contribuit deja la dezvoltarea dvs. personală.
Din cele mai vechi timpuri, procesul de comunicare cu oamenii a fost necesar pentru orientarea direcției vieții. Alegem întotdeauna să comunicăm cu acei indivizi cu care ne vom simți cât mai confortabil, să spunem „pe parcurs”. Datorită comunicării cu un astfel de grup de oameni de referință, avem ocazia să vedem și să ne evaluăm acțiunile din exterior.
În construcția acestor elemente de dezvoltare profesională și personală, observăm o anumită ciclicitate și dependență a acestor etape unele de altele. Este imposibil să mergi mai departe decât dacă este îndeplinită cel puțin o condiție.
Important este că fiecare dintre aceste etape răspunde la întrebarea: de unde să începem creșterea personală și profesională?
Este necesar să începi cu tine însuți în primul rând și abia apoi, la final, să te bazezi pe asistența reciprocă a societății din jur.