Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

COACHING

„Coachingul este despre a ajuta oamenii să identifice, să valorifice învățarea care este chiar dincolo de capacitățile lor actuale, dar la îndemâna lor și necesare pentru următorul pas înainte.”‍David Drake, Fondator al coachingului narativ

Coachingul cuprinde abordări și tehnici de relaționare diverse, precum interogarea, reformularea sau parafrazarea. Scopul final este acela de a identifica blocaje și modele limitative și a le depăși, a susține creșterea personală și profesională bazată pe schimbare auto-inițiată (venită de la persoană care o caută) în căutarea unor rezultate specifice, acționabile.

BENEFICIILE COACHINGULUI

  • Îți oferă un spațiu sigur pentru a vorbi despre provocările și gândurile cele mai profunde
  • Facilitează formularea obiectivelor SMART
  • Îți oferă o prezență continuă, pe termen scurt sau lung, pentru a-ți urmări și sprijini evoluția
  • Te ajută să-ți pui sub semnul întrebării percepțiile și credințele limitative
  • Îți permite să devii conștient de propriile calități, prin creșterea încrederii în sine
  • Te determină să devii responsabil pentru acțiunile tale și să faci primii pași pentru atingerea potențialului și obiectivelor propuse.

Câteva exemple când se poate apela la coaching sunt:

  • Cel mai des întâlnit motiv pentru care se apelează la coaching. Coachul te provoacă să-ți depășești tiparele de gândire și limitele autoimpuse, te scoate din zona de confort, te ajută să-ți lărgești perspectivele și să găsești soluții originale.
  • Stabilirea unui plan de acțiune și punerea lui în practică. Aici coachul te sprijină să îți clarifici opțiunile sau să generezi altele noi și să alegi singur planul de acțiune cel mai potrivit pentru tine, în acel moment.
  • Identificarea celui mai potrivit traseu profesional. Folosește coachingul ca instrument pentru a identifica domeniul care să-ți aducă satisfacții profesionale și a determina modalitățile prin care poți găsi sau crea jobul ideal.

Procesul de coaching are un caracter unic. Trainerii, mentorii și consultanții iîși asumă cu toții roluri active, împartășindu-și informațiile, experiența și întelepciunea. În coaching lucrurile se petrec diferit. Aici cel care detine informațiile, experiența și înțelepciunea este beneficiarul, performerul însuși. Coachul are un simplu rol de catalizator al proceselor interioare prin care aceste resurse intră într-o noua reacție pentru a crea performanță.