
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

COMPROMISUL LA LOCUL DE MUNCĂ
Compromisul la locul de muncă este o dovadă de adaptabilitate și de inteligență. Nu trebuie niciodată privit ca pe o umilință, o renunțare sau o demonstrație de subordonare. Acceptarea compromisului face parte din activitatea profesională, indiferent de domeniu, și poate face munca mai plăcută și mai eficientă, fiind una dintre cele mai simple modalități care poate preveni conflictele și contribuind la soluționarea lor în mod eficient.
În esență, seamănă cu o negociere, iar în general, un compromis se stabilește între două sau mai multe persoane care sunt în dezacord în ceea ce privește o chestiune profesională ori de natură organizatorică. Compromisul presupune găsirea unei soluții reciproc convenabile, fiind o „cale de mijloc”. Fiind un instrument de negociere extrem de eficient, el poate fi utilizat în discuțiile dintre angajat și angajator, despre salariu și bonificații, în stabilirea responsabilităților sau programului, într-un colectiv, sau la rezolvarea unor detalii care țin de munca în echipă.
Compromisul poate rezolva mai ușor disputele, ajută la identificarea rapidă a soluțiilor și îi face pe oameni să se înțeleagă între ei, astfel încât să găsească și să aplice cele mai bune metode pentru a rezolva diverse provocări.
Acceptarea unui compromis nu este o slăbiciune
Locul de munca este un teren propice pentru orgolii personale, ambiții și dorința de a ieși în evidență, ceea ce este un comportament perfect uman și de înțeles. Acesta este, însă, și motivul pentru care acceptarea unui compromis poate fi percepută, în mod eronat, ca fiind o dovadă de slăbiciune.
O astfel de abordare limitează și afectează beneficiile compromisului, ca decizie acceptată de toți. Dacă o discuție sau o dezbatere este considerată o bătălie, atunci un compromis este un „război” pierdut. La locul de muncă, o divergență nu este o bătălie, iar uneori, nu este nici măcar un conflict în adevăratul sens al cuvântului, ci doar exprimarea unor opinii diferite, pe marginea aceluiași subiect. Privit în acest context, compromisul este o modalitate elegantă prin care cei care-l negociază demonstrează dorință de colaborare, încredere și angajamentul de implicare în rezolvarea unei probleme. Dacă va fi privit ca o soluție, compromisul se va dovedi o demonstrație de forță a echipei sau a celor care l-au negociat.