Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

CUM ALEGI PROFESIA CARE TI SE POTRIVESTE?

Piata joburilor s-a transformat. Oferta de locuri de munca s-a diminuat semnificativ iar numarul de optiuni viabile pe care le poti lua in considerare in alegerea unei cariere s-a redus. In acesta situatie este indicat sa gasesti compromisul ideal intre dorintele personale si presiunea de a te angaja rapid pornind de la set clar de criterii.

Criteriile de alegere a carierei. Cand vine vorba de alegerea carierei care ti se potriveste, cel mai important este ca din multitudinea de criterii pe care le poti folosi, sa le alegi pe cele care conteaza cel mai mult. In continuare vei descoperi trei criterii care sunt universal relevante.

1) Ce presupune jobul in mod real.

Sunt multe joburi cu titluri stralucitoare pe piata. Dar ce se ascunde in spatele numelui deseori nu mai straluceste la fel de mult. Majoritatea tinerilor nu stiu cu adevarat ce presupune un anumit job sau un domeniu, care sunt activitatile reale si ponderea lor in programul de lucru, ci doar ceea ce se vede la suprafata.

Daca vrei sa afli cu adevarat daca un job ti se potriveste, cauta sa il intelegi in profunzime. Pentru aceasta, stai de vorba cu oameni din interior, cu persoane care sunt deja in domeniul respectiv si iti pot da informatii reale si complete.

2) Oportunitatea de a iti folosi punctele forte.

Punctele forte sunt abilitatile tale naturale. Poate ca esti in mod natural analitic, sintetic, creativ, empatic, atent la detalii, clar in comunicare. Nu toata lumea are aceste abilitati iar dezvoltarea lor prin efort constient poate fi o povara.

Este total ineficient sa te arunci intr-un domeniu pentru care nu ai abilitati naturale si in acelasi timp sa irosesti abilitatile pe care le ai in mod natural dar pe care nu le cunosti sau pe care le ignori.

3) Experienta de invatare.

Oportunitatea de a creste este la inceputul carierei unul din cele mai importante lucruri pe care sa le ai in vizor. Un job prost platit este neplacut, dar si mai neplacut este un job in care ramai la acelasi salariu cu care ai intrat, pentru ca nu inveti nimic nou si nu esti provocat de ceea ce faci.

Facultatea nu conteaza pe cat de mult crezi. Sunt domenii in care pentru a intra este esential sa ai studii in domeniu, cum ar fi medicina, dreptul, arhitectura, contabilitatea. Dar acestea sunt exceptii.

In majoritatea domeniilor profesionale, atunci cand recruteaza, angajatorii acorda facultatii terminate mult mai putina atentie decat esti facut sa crezi de surse precum profesorii sau parintii.

Piata este plina de exemple de profesionisti de succes care au facut facultati paralele cu domeniul in care lucreaza.