Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

CUM SĂ TE SIMŢI MAI ÎNCREZĂTOR LA LOCUL DE MUNCĂ

Nivelul scăzut de încredere la job este o „afecțiune” mai des întâlnită decât ai crede. Și chiar și cea mai aparent încrezătoare și eficientă persoană din compania ta s-ar putea lupta în secret cu o stimă de sine scăzută și o mimează până când și-o va însuși cu adevărat. S-ar putea să te simți neîndeajuns de experimentat sau ca și cum nu-ți atingi adevăratul potențial la job. Și nu e deloc plăcut să simți că muncești din greu, dar, totodată, să nu obții nimic.

Modalități de a-ți crește încrederea pe care o ai în propriile forțe la locul de muncă:

  • Formare profesională continuă – Dacă vrei să fii un profesionist de top care radiază încredere, atunci trebuie să fii mereu bine pregătit pentru orice provocare. Ca să poţi face asta, nu trebuie să uiţi că în anumite domenii procesul de învăţare nu se termină niciodată.
  • Ieşi din zona de confort – Această strategie de dezvoltare a încrederii în propria persoană poate fi dificil de aplicat, dar părăsirea zonei de confort poate fi una dintre cele mai eficiente modalități de a câștiga mai mult respect de sine.
  • Identifică-ți punctele forte și punctele slabe – Un bun punct de plecare este să-ți identifici punctele forte și punctele slabe. Multe organizații se vor referi la „slăbiciuni” ca zone de dezvoltare și, până la urmă, asta și sunt. Îți poți valorifica punctele forte, încorporându-le în rutina zilnică.
  • Găsește-ți un mentor pentru a-ți spori încrederea – Un mentor este persoana potrivită căreia să-i expui ideile tale și să-i explici problemele. O bună legătură cu un mentor reprezintă o modalitate excelentă de a-ți atinge obiectivele și de a te simți încrezător pentru a-ți expune mai des ideile.
  • Expunerea la situații care ne provoacă frică – Dacă ți se întâmplă să te simți nesigur, trebuie să știi că și restul oamenilor simt la fel, în diferite situații. Încearcă să nu subestimezi propriile puteri și să supraestimezi puterile altora.
  • Gândește pozitiv despre propria persoană – Este necesar să te apreciezi pentru tot ceea ce faci și să înveți să evaluezi și micile reușite, nu doar atingerea scopurilor mari. Trebuie să îți amintești că în ciuda diferitelor probleme prin care ai trecut, ești o persoană valoroasă, unică și meriți să simți siguranță și emoții pozitive legate de propria persoană.
  • Implică-te în mai multe activități care îți fac plăcere – Este important să faci astfel de activități atât ca recompensă pentru eforturile depuse, cât și ca adoptarea unui stil de viață echilibrat din punct de vedere emoțional.

Rolul încrederii în sine este esențial atunci când vine vorba despre succes așa că, dacă constatăm că există probleme la acest capitol, e bine sa le remediem rapid. Stima de sine scăzută ne poate afecta atat performanțele pe plan profesional, cât și relațiile cu cei din jur și starea de sănătate, deci nu este o problemă care poate fi neglijată.