Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

DEZVOLTAREA PERSONALA VERSUS DEZVOLTAREA PROFESIONALA

Creșterea profesională nu provoacă neaparat una în carieră – nu este întotdeauna cazul. Mai mult, nu este același lucru.

Deși ambii termeni implică evoluție personală, dezvoltare în planul de lucru și dezvoltarea unor noi înălțimi, există o diferență între ei. Aceasta este o mișcare în direcții diferite – în sus, în profunzime și uneori chiar în lățime.

Dezvoltarea personala este despre tine ca individ. Dezvoltarea profesionala este despre tine ca profesionist si se axeaza pe dezvoltarea abilitatilor de care ai nevoie la locul de munca.

Dezvoltarea personala te poate ajuta sa progresezi pe plan profesional deoarece ofera o baza de la care poti incepe.

De exemplu: daca ai o stima de sine ridicata, este mai probabil sa sustii cu usurinta o prezentare pentru echipa de management, esti mai capabil sa discuti asertiv cu colegii tai, poate sa ceri o promovare sau o marire de salariu.

Chiar la începutul activității de muncă, o persoană trebuie să-și evalueze sobru potențialul, să-și cântărească dorințele pe o parte a scalei și trăsăturile de caracter pe de altă parte și să-și aleagă singura cale.

Calea profesională se mișcă liniar, nu în sus.

În același timp, de la distanță poate părea că o persoană stă nemișcată, încremenită și nu este interesată de pașii în carieră.

Cu toate acestea, dezvoltarea sa merge fie în profunzimea specialității, fie spre construirea propriilor competențe. De regulă, o ramură este aleasă fără a încerca să le stăpânească în paralel.

Creșterea competenței vă permite să stăpâniți profesia din toate unghiurile, unghiurile și laturile, în toată diversitatea ei magnifică, și să deveniți cu adevărat un fan de toate meseriile.

Creșterea profesională este posibilă în fiecare specialitate și duce inevitabil la condiții de muncă mai bune.

Pentru a învăța cum să faci ceva mai bun, mai bun, mai modern, mai rapid decât alții, fă-ți timp pentru a te îmbunătăți.

Și anume, pentru educație suplimentară, practică în companii de capital, stagii străine, seminarii, cursuri de master, comunicare cu profesioniști cu experiență și studiul literaturii.

Multe firme sunt implicate în mod independent în dezvoltarea profesională a angajaților – organizează traininguri, plătește cursuri, invită specialiști din alte țări pentru a face schimb de experiență.

Creșterea carierei implică o mișcare treptată ascendentă. Cu fiecare pas nou, amploarea autorității și aria de responsabilitate crește, reputația, statutul social și creșterea salariului, apar anumite privilegii.

Pentru a corespunde următorului nou rol, o persoană este obligată să înțeleagă elementele de bază necunoscute ale diferitelor profesii, să dobândească noi competențe.

El trebuie să aprofundeze procesele care sunt departe de specializarea lui personală, să înțeleagă funcțiile celorlalți, să vadă întreaga imagine, mișcarea tuturor angrenajelor într-un anumit mecanism de afaceri.

Cu fiecare pas în sus, orizonturile solicitantului pentru o poziție superioară se extind. Împreună cu el, se dezvoltă competența managerială, capacitatea de a gestiona oamenii și de a evalua sobru rezultatele muncii.

De-a lungul timpului, el va conecta „opțiuni suplimentare” la CV-ul său – știința documentelor, economie, management, drept, limbi străine, programare, abilități tehnice.

Și până la urmă va mai fi pentru el o altă funcție, mai bine plătită, care aștepta tocmai un astfel de set de competențe, iar colegii săi vor rămâne la computere pentru un mic salariu.

Creșterea carierei este considerată mai prestigioasă, se observă imediat și de la distanță.

Totuși, pentru a te ține de o poziție înaltă și a nu te împiedica, va trebui să-ți continui dezvoltarea internă.