Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Digitizare si digitalizare la locul de munca
Digitizarea este un termen relativ mai putin cunoscut si rar folosit in viata de fiecare zi. Desi suna similar cu digitalizarea si este adesea confundat, cele doua concepte au intelesuri complet diferite.
Prin digitizare intelegem procesul de conversie cand o informatie sub forma fizica -cu alte cuvinte semnal analog- (text, poza, audio, video) eset transformat intr-un format electronic, adica semnal digital – care care vor fi citite de computere.
Marele avantaj al digitizarii este ca calitatea acestor date nu se va deteriora si pot fi multiplicate si editate usor si rapid. Digitalizarea este intotdeauna precedata de digitizare, deoarece lucram cu fisiere create de acesta din urma.
Transformarea digitala este esentiala pentru intreprinderile – micro, mijlocii si multinationale daca vor sa ramana competitive. Companiile trebuie sa tina pasii cu dezvoltarea digitalizarii, care nu se refera doar la satisfacerea nevoilor pietei, dar este unul dintre principalii piloni ai functionarii cu succes. Daca aceasta lipseste, compania ajunge intr-o fundatura din care s-ar putea sa nu existe scapare, cale de iesire.
Transformarea digitala afecteaza diferite procese de operatiuni ale unei companii, care, dupa posibilitati, sunt plasate pe baze digitale. Aceasta tranzitie inseamna un astfel de instrument nou strategic, care permite o revolutie a inovatiei si construirea unui model nou de afaceri.
Digitalizarea schimba fundamental companie in intregime:
-Procesele de lucru pot fi automatizate prin achizitionarea sau dezvoltarea infrastructurii IT, a diverselor software-re si sisteme, si prin utilizarea noilor tehnologii. Cu toate acestea, nu se manifesta doar in sens fizic, ci reprezinta si o valoare adaugata.
-Rezultatul este o cultura organizationala noua, unde progresul, nevoia de o noua abordare si dezvoltare duc compania spre succes. Se transforma si structura corporativa, si introducerea noilor metode capata un rol in procesele de munca.
Procesul ar trebui introdus in colaborare cu toti angajatii. Acest lucru le permite sa se adapteze mai usor la noua situatie, nu va insemna un factor de stres si ajuta la dezvoltarea unei abordari moderne conform prezentului. In mediul corporativ adaptarea deplina este posibila prin dezvoltarea competentelor si educatia digitala a colegilor. Trebuie sa invete noi modalitati de munca, procese si competente care sunt cheie pentru a-si indeplini sarcinile cu succes. Prin acest lucru munca lor devine mult mai eficienta.
Digitalizarea ofera companiilor o viziune noua. Aceasta viziune se concentreaza pe aplicarea posibilitatilor digitale, a proceselor tehnologice si a impactului acestora in crearea strategiei. Una dintre componentele cheie ale strategiei este modelul digital de afaceri, care arata intr-un mod structurat etapele sistematice care trebuiesc urmarite pentru ca o companie sa aiba succes. Functionarea durabila si competitiva este aproape imposibila fara digitalizare.
Dealungul digitalizarii au fost create software-e care servesc o companie 100%, cum ar fi de ex. aplicatii Google, Sistemul ODT de gestionare a timpului de munca, sisteme E-learning, etc.