Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

EDUCAȚIA ADULȚILOR

Educația adulților este un instrument-cheie pentru rezolvarea unora dintre principalele provocări în Europa de astăzi. Europa se confruntă cu tot mai multe inegalități, nu numai între oameni, dar, de asemenea, între regiuni și țări din Europa.

Educatia adultilor cuprinde totalitatea acelor procese care inlocuiesc sau continua educatia initiala, pentru completarea continua a  cunostintelor generale sau de formare profesionala.

Educatia adultilor e un subiect care a intrat in atentia multor cercetatori. Nu trebuie să fii un expert deosebit ca să iti dai seama că un adult are o capacitate de invatare si disponibilitate pentru aceasta mai mică decat a unui copil. De aceea este evident că nu se poate gândi procesul de instruire la adult prin instrumentele utilizate în cazul copilului.

Educația adulților poate oferi o serie de abilități și experiențe de învățare care au o serie de beneficii și scopuri: de la competențe de bază la învățarea limbilor străine, de la cursuri de petrecere a timpului liber la formare profesională, de la învățarea în cadrul familiei la educația despre sănătate, educația adulților poate furniza oportunități variate prin care persoanele pot fi sprijinite pe parcursul carierei și vieții lor. Dar nu numai rezultatele învățării directe sunt importante pentru oameni: cercetările arată că participarea la educația non-formală a adulților are o serie de beneficii. Educația adulților poate transforma vieți și oferi noi oportunități. Poate oferi oportunitatăți pentru un nou loc de muncă, poate deschide calea pentru învățarea formală, ajută persoanele care au renunțat la școală să se întoarcă la educație, ajută părinții în sarcinile lor, activează înclinațiile artistice și culturale ale oamenilor și permite însușirea unui stil de viață sănătos.

Pentru a fi atractivă educatia adultilor trebuie să răspundă urmatoarelor cerinte:

– să ofere o a doua sansă de a obţine o calificare;

– să favorizeaze dezvoltarea personalităţii;

– să conduca la cresterea competentelor profesionale;

– să orienteaze adulţii spre rezolvarea problemelor importante si către noi moduri de solutionare a problemelor;

Dacă ar fi să sintetizam am putea spune că educatia adultilor trebuie să contribuie la imbunatatirea capacitătii adultului de a se descurca in viată si in particular de a munci mai bine pentru ca implicit el să traiască mai bine.