Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

EVALUAREA PERFORMANTELOR PROFESIONALE

Potrivit Codului Muncii in Romania, angajatorii au dreptul sa evalueze periodic angajatii si mai exact performanta lor in companie, rezultatele obtinute in diverse departamente sau proiecte.

Exista o serie de criterii de evaluare pe care un angajator le poate adopta in procesul de testare. Acesti indicatori sunt mentionati atat de legislatia in vigoare, cat si in contractele de munca. Iata, in linii mari, ce reuseste sa descopere un angajator atunci cand evalueaza un angajat:

  • Performantele unui angajat se vad, in buna masura, in cifre, rezultate si rapoarte.
  • Proiectele duse la bun sfarsit reprezinta un atu pentru angajat, in cazul unei evaluari in firma.
  • Relatiile de comunicare si cooperare in companie sunt evidentiate de o evaluare profesionala completa. Acestea pot fi imbunatatite acolo unde este cazul.
  • Departamentele vulnerabile sau cele neperformante pot fi schimbate fie total, fie partial, dupa analiza unui raport in acest sens.

Evaluarea performantei profesionale este un proces adoptat in majoritatea companiilor medii si mari ce activeaza pe piata din Romania. Este mai mult decat recomandat ca un angajator sa descopere punctele forte dar si cele vulnerabile pentru care se vor recomanda o serie de schimbari si implementari de noi metode de lucru.

Calitatea timpului de lucru, mediul si conditiile de lucru, salarizarea, intensitatea jobului, sprijinul oferit din partea managerilor si implicarea pentru fiecare proiect in parte sunt cativa dintre factorii pozitivi care pot influenta performanta profesionala. Sentimentul de realizare profesionala este sustinut de proiectele duse la bun sfarsit si scopurile atinse in companie.

Evaluarea performatelor unor angajati in companie se face conform unor proceduri standard, insa si in functie de activitati. O asemenea evaluare poate avea loc anual sau trimestrial, cu ajutorul managerilor departamentului de resurse umane sau celor cu experienta in aceasta directie. Chiar si sefii de departament pot fi implicati intr-o evaluare profesionala, potrivit procedurilor deja stabilite in companie.

Scopul este acela de a identifica atat punctele forte ale angajatilor, dar si cele care necesita imbunatatiri.

Procedurile ce tin de evaluarea performantelor profesionale ale unui angajator:

  • Persoana care va efectua evaluarea va analiza, in primul rand, fisa postului.
  • Urmeaza sa se stabileasca atat criteriile de evaluare cat si metoda necesara in aceasta directie.
  • Angajatul este apoi evaluat, in companie, unde are loc un interviu.
  • In cazul performantelor, se poate stabili un bonus pentru angajat. In caz contrar, se vor lua imbunatatiri cu privire la modul de lucru.
  • Raportul final al evaluarii respective va continue pasii mentionati mai sus, inclusiv masurile ce se pot aplica rapid.

Este important de subliniat ca angajatul poate primi o fisa de evaluare, fie atasata ca un act aditional la contractul deja existent, fie ca un nou document, semnat de managerii implicati in acest proces.