
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

FLEXIBILITATEA ÎN MUNCĂ
Conceptul de muncă a suferit modificări drastice în ultimele două decenii datorită revoluției tehnologice.
Tehnologia a revoluționat atitudinile pe care le avem față de muncă și, de asemenea, modelează în mod important rutinele de lucru pe care le construim.
Datele și sistemele companiilor pot fi accesate din afara birourilor.
Companiile au nevoie de acces la o forță de muncă globala pentru a compensa limitările în resurse disponibile pe piața de muncă locală. Tehnologia le permite acum accesul la piața globala.
Creșterea traficului în orașe în ultimii ani, a făcut ca pentru situațiile uzuale în care un program de lucru începe la ora 9, angajații sunt nevoiți să pornească spre birou mult mai devreme fie pentru a evita traficul, fie pentru că se petrece foarte mult timp în trafic și nu există nicio metoda de evitare a acestuia. Angajații se stresează, întârzie la birou, iar productivitatea acestora scade.
Un program flexibil de muncă poate fi o modalitate buna de a ajuta angajații să găsească echilibrul optim intre viața profesională și viața profesională și, ca rezultat, să aiba o productivitate ridicată la locul de muncă.
Flexibilizarea progamului de muncă se poate realiza sub mai multe aspecte. Mentionăm mai jos căteva aspecte adoptate mai nou ca elemente obișnuite (si nu exceptionale):
- Flexibilitatea temporală – la nivelul programului de lucru(“orarului”) – mai nou existente în Codul Muncii, au început să fie tot mai mult implementate. Program flexibil de lucru – cu stabilirea unor ore “core” între care toți angajații trebuie să fie disponibili, cât și program de lucru inegal – un număr de ore agreate pe o perioada (săptămână, lună) și repartizate conform nevoilor angajatorului și disponibilității angajatului
- Flexibilitatea spațială – la nivelul locului de desfășurare a muncii. Opțiunile la sediul angajatorului și la sediul clienților erau obișnuite. Telemunca – la domiciliul angajatului – este opțiunea ce se adaugă ca o opțiune permanentă (și nu temporară pe perioada pandemiei)
Existența programului (orarului) de lucru flexibil, atât în cazul în care angajații lucrează de la birou cât și de acasă, nu are niciun impact asupra responsabilităților lor, a obiectivelor individuale care trebuie atinse sau a numărului agreat de ore de lucrat.
BENEFICIILE ARANJAMENTELOR DE LUCRU FLEXIBILE (ORAR, HIBRID)
Beneficiile programelor de muncă flexibile sunt percepute atât la nivelul angajaților, cât și al angajatorilor. Acesta este și unul dintre principalele motive pentru care companiile se îndreaptă spre programele de lucru flexibile.
- Satisfacția la locul de muncă
Angajații sunt mai predispuși să fie eficienți atunci când au un control mai mare asupra orelor lor de lucru. Astfel, oferirea de programe de lucru flexibile va încuraja satisfacția angajaților, iar angajații fericiți conduc la o creștere mai bună a profitului și la profitabilitate.
Programele de lucru flexibile construiesc, de asemenea, o relație mai bună între angajatori și angajați, astfel angajații simt un sentiment de sprijin din partea managerilor lor. Nu în ultimul rând, se reduc absenteismul și întârzierile.
- Productivitate
Productivitatea angajaților poate crește pe măsură ce angajații lucrează când și unde sunt cei mai productivi. Pentru unii, s-ar putea să funcționeze lucrul de acasă noaptea târziu. în timp ce pentru alții, s-ar putea să funcționeze lucrul la distanță cu normă întreagă dintr-un alt colț al lumii.
- Fidelitatea angajaților
Datorită satisfacției profesionale pe care o oferă programele de lucru flexibile, angajații sunt mai predispuși să rămână, chiar și în perioadele grele, reducând semnificativ fluctuația angajaților.