Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
FREELANCING-UL – DIN CE IN CE MAI PREFERAT DE ANGAJAȚI
In ultima perioada, telemunca, a câștigat rapid teren din necesitatea de a proteja sănătatea angajaților și a asigura continuitatea afacerilor. Companiile au găsit soluții noi sau au accelerat procesele deja planificate de digitalizare și comunicare online. Pandemia i-a făcut pe angajatori să înțeleagă ca nu mai funcționează modul tradițional de gândire conform căruia angajații sunt productivi doar in orele oficiale de program și sub supravegherea stricta a unui șef.
Acest model de lucru „remote”, de acasă, dintr-o cafenea sau o casă de vacanță, poate deschide noi oportunități de muncă, care vor avea acces mai ușor la piața internațională, la noi locuri de muncă, mai diversificate si mai bine plătite.
Pe lângă munca de acasă, angajații se vor orienta și către renunțarea la joburile obișnuite, in favoarea freelancing-ului.
Tendința este de orientare către proiecte, cu mai multă independență și renunțare la sistemul de muncă clasic, ce presupune un contract pe termen lung și program zilnic.
Această tendință se resimte deja pe piața muncii de la noi, urmand exemplul european prin care aproximativ 45% din veniturile generate în piața muncii reprezinta contribuția freelancerilor.
Se preconizeaza ca freelancing-ul va crește avand in vedere ca angajații sunt interesați să preia proiecte în colaborare pentru a-și crește veniturile sau să aibă mai multe job-uri în sistem frelancing.