Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
IMPORTANTA MENTORATULUI IN DEZVOLTAREA PROFESIONALA
Mentoring-ul, este una dintre cele mai vechi abordări în management, este recunoscut și folosit ca un instrument de valoare atât în dezvoltarea organizațională cât și pentru îmbunatățirea rezultatelor afacerii. Procesul de mentoring se referă în principal la îndrumarea și sfătuirea unui angajat de către un altul mai experimentat, scopul final fiind acela al dezvoltării potențialului personal al angajatului tânăr. Mentoring-ul se focusează în principal asupra obiectivelor carierei pe termen lung și nu asupra performanțelor imediate. De cele mai multe ori el este desfășurat în afara relațiilor ierarhice, de persoane din interiorul sau exteriorul organizației.
Mentorii sunt persoane cu multă experiență și expertiză în aria de interes a celui îndrumat. Aceștia au orientare personală spre a fi buni ghizi în dezvoltarea celorlalți. Mentorul împărtășește din cunoștințele sale, dar nu este un profesor. Mentorul trebuie ales de bună voie, pentru încrederea în el și în calitățile sale profesionale.
Rolul principal al mentoring-ului este acela de reducere a mobilității personalului organizației, inițierea celor care urmează a fi avansați în poziții de lider și dezvoltarea rapidă a celor mai buni dintre ei. Acest proces de instruire trebuie demarat într-un sistem bine proiectat, să dețină o structură de tip suport și să utilizeze un set de instrumente care să asigure eficiența.
Avantajele mentoratului la locul de muncă:
- Ajuta in adaptarea mai buna la mediul de lucru. Mentorul ajuta prevenirea sentimentelor de anxietate pentru persoanele nou-angajate si le indruma pe acestea astfel incat sa se integreze mei usor cu politica si prioritatile firmei.
- Mentoratul ajuta la dezvoltarea carierei, avand dublu efect benefic atat asupra mentorului cat si a uncenicului. Astfel se dezvolta in abilitati precum comunicarea, managemenrul relatiilor, depasirea obstacolelor, sentimentul responsabilitatii
- Modelare pozitiva. Mentorii adevăraţi îşi direcţionează cu pricepere influenţa, modelând etica, valorile şi atitudinile importante pentru companie în sufletul angajaţilor.
- Stabilitatea forţei de muncă. Mentoratul formal sau informal ajută de asemenea la întârirea legăturilor sociale care ajută în rezolvarea disputelor interne şi depăşirea relaţiilor negative.
- Stabilirea in peramanenta de noi obiective. Mentorul stabilește continuu un exemplu bun, arătând modul în care obiceiurile sale sunt reflectate de scopurile personale și profesionale și de succesul general.
Mentoratul este una dintre formele de acompaniament care pot fi implementate nu numai în mediile profesionale, ci și în cele academice si înseamnă interacțiune umană, încredere și siguranță, dezvoltarea simtului de raspundere si asumare.