Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

INTEGRAREA NOILOR ANGAJAȚI

Integrarea noilor angajați este un proces important pentru orice organizație. Acest proces constă în a ajuta noii angajați să se simtă confortabil și să devină productivi cât mai curând posibil. O integrare reușită poate ajuta la reducerea ratei de ratare a angajamentului și a plecărilor timpurii ale angajaților, ceea ce poate fi costisitor pentru organizație.

Modalități prin care se poate facilita integrarea noilor angajați:

 • Primirea și introducerea noilor angajați: Asigurați-vă că noii angajați sunt întâmpinați la timp și li se oferă o tură a companiei. Introduceți-i colegilor lor și faceți-le o prezentare a echipei.
 • Furnizați o documentație clară și un proces de formare: Asigurați-vă că noii angajați au toate informațiile de care au nevoie pentru a începe munca în mod eficient. Furnizați o documentație clară cu privire la procesele interne, procedurile și politicile companiei și asigurați-vă că primesc o formare adecvată.
 • Furnizați mentorat: Atribuiți un mentor noilor angajați pentru a-i ghida prin procesul de învățare și de integrare. Mentorul poate oferi suport și feedback și poate fi un punct de contact pentru întrebări și îngrijorări.
 • Asigurați o comunicare deschisă: Asigurați-vă că noii angajați se simt confortabil în a discuta cu colegii și managerii lor. O comunicare deschisă poate ajuta la identificarea și soluționarea problemelor într-un stadiu incipient, precum și la creșterea moralului și a satisfacției angajaților.
 • Organizați evenimente sociale: Organizați evenimente sociale pentru a ajuta la îmbunătățirea legăturilor dintre noii angajați și colegii lor. Aceste evenimente pot fi o oportunitate pentru noii angajați de a cunoaște oameni noi și de a se simți parte a echipei.

Pentru o mai buna integrare a noul angajat se poate realiza un ghid al noului angajat, ce il va ajuta să se integreze în organizație și să înțeleagă rolul lor în cadrul acesteia. Acesta poate fi oferit noilor angajați la începutul perioadei lor de angajare și poate include următoarele informații:

 • Prezentarea organizației: Această secțiune ar trebui să conțină o scurtă descriere a organizației, obiectivele sale, valorile sale și misiunea sa. Aceasta poate fi de ajutor pentru noii angajați să înțeleagă scopul și direcția generală a companiei.
 • Descrierea postului: Această secțiune ar trebui să conțină o descriere detaliată a postului și a sarcinilor aferente. Este important ca noii angajați să înțeleagă așteptările cu privire la rolul lor și ce se așteaptă de la ei în ceea ce privește performanța.
 • Politici și proceduri: Această secțiune ar trebui să cuprindă informații cu privire la politica organizației în ceea ce privește concediile medicale, concediile de maternitate și paternitate, precum și politica privind utilizarea echipamentului de birou sau a altor active ale companiei. Este important ca noii angajați să fie la curent cu aceste politici și proceduri pentru a evita orice neînțelegeri.
 • Programul de lucru: Această secțiune ar trebui să conțină informații despre programul de lucru, programul de pauze, precum și despre orice cerințe suplimentare cu privire la orele de lucru, cum ar fi disponibilitatea de a lucra la sfârșit de săptămână sau în timpul concediilor.
 • Avantajele angajatului: Această secțiune ar trebui să prezinte avantajele pe care le oferă organizația, cum ar fi asigurarea medicală, planul de pensii sau alte beneficii, pentru a ajuta noii angajați să înțeleagă toate beneficiile pe care le pot obține prin a lucra pentru companie.
 • Contacte utile: Această secțiune ar trebui să conțină informații cu privire la persoanele sau departamentele la care noii angajați pot apela pentru a obține ajutor sau suport în cadrul organizației. De exemplu, acesta poate include un departament de resurse umane sau o linie directă pentru suport tehnic.

Integrarea noilor angajați poate fi un proces lung și complex, dar este important pentru succesul organizației și pentru bunăstarea angajaților. Asigurându-vă că noii angajați sunt bineveniți și susținuți, puteți contribui la crearea unui mediu de lucru pozitiv și productiv.