Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
JOB SHADOWING
Un program de career shadowing se adresează și oamenilor care vor să-și schimbe domeniul de activitate și cariera și care vor să-și găsească o nouă meserie. În acest caz, pentru a aplica la un program de job shadowing, este nevoie să identifici singur oportunități pentru a face acest lucru. Întreabă în companiile pe care le identifici, întreabă rude și prieteni dacă au astfel de oportunități pentru tine.
Job shadowing înseamnă să petreci timp cu un profesionist ca să descoperi ce presupune meseria lui și ce anume face, dar și metode ca să înveți de la acesta. Acest lucru presupune să-l observi în meseria sa, de la câteva ore, la câteva săptămâni și, astfel, să înțelegi mai bine cum funcționează jobul său, ce anume face, care sunt obiectivele și provocările sale.
Este o metodă utilă să înveți despre un anumit job de interes pentru tine, iar fiecare experiență de job shadowing poate fi diferită. În orice caz, vei urmări de obicei un angajat și îl vei observa cum lucrează în fiecare zi. S-ar putea să îți ceară să îl ajuți cu anumite taskuri, de asemenea.
În funcție de cât de mult stai în umbra unui angajat, poți chiar să înveți abilități noi, critice pentru jobul respectiv. Unii angajați îți vor da ocazia să pui întrebări de-a lungul zilei sau la finalul experienței.
Cum funcționează mai exact? Poate fi organizat ca program formal sau informal în cadrul facultății sau liceului în care înveți. De obicei, poți urma un program de job shadowing în cadrul studiilor superioare pe care le practici, însă poți face acest lucru de unul singur atunci când îți dorești să schimbi cariera sau domeniul de interes. Poți contacta profesioniști, prieteni sau rude să-i întrebi dacă poți să-i asiști în una sau mai multe zile, la lucru, ca să descoperi mai multe despre cum funcționează jobul lor și să-i ajuți, în practica ta de job shadowing.
Ca să participi la un program de career shadowing, este nevoie să ții cont de mai multe lucruri:
- Ține cont că programul celor care practică acest lucru, ca mentori, este unul foarte încărcat și că vei avea nevoie să-ți adaptezi programul;
- Fă o primă impresie bună. Îmbracă-te adecvat pentru a face o primă impresie bună
- Pregătește-ți o listă de întrebări pe care să le pui mai departe cuiva care face job shadowing;
- Ia notițe: Notează-ți răspunsurile pe care ți le dau mentorii tăi și formează-ți un obicei din a lua cât mai multe notițe despre meseria lor.