Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

MUNCA, OCUPATIE, PROFESIE, CARIERA, VOCATIE

Munca este forma fundamentala a activitatii umane, desfasurata in mod constient si voluntar si orientata spre un scop determinant. Ea presupune o succesiune de actiuni si operatiide ordin fizic si intelectual, efectuate cu ajutorul unor mijloace (unelte, instrumente, aparate, masini-unelte etc.), pentru producerea de bunuri si servicii necesare satisfacerii trebuintelor umane.

Ocupatia vizeaza desfasurarea concreta a unei activitati productive asociate unei profesii, intr-o unitate economico-sociala (firma, institutie, intreprindere/companie) la un anumit loc de munca, prin care isi asigura existenta.

Profesia este aceea activitate sociala specializate, in care persoana raspunde unor solicitari, valorificandu-si potentialul de care dispune la un moment dat, ca rezultat al pregatirii/invatarii si formarii specifice. Exercitarea unei profesii presupune o pregatire generala(teoretica si practica) si o formare specializata realizate intr-un cadru institutionalizat (scoala,universitate etc.) si/sau prin practicarea ei efectiva (invatare, ucenicie, formare la locul demunca). Profesia este specialitatea sau calificarea obtinuta prin studii si certificata la absolvirea acestora.

Cariera este dată de totalitatea activitatilor, ocupaţiilor aferente unor profesiuni, funcţiilor, posturilor, status-rolurilor unei persoane în decursul vieţii (acceptiune extinsa). Cariera este traseul parcurs de o persoana in profesarea/exercitarea unor activitati care presupun o anumita pregatire si formare, concretizate in competente si capacitati specifice,atestate, certificate si dovedite in exercitarea profesiilor.

Vocatia reprezinta o inclinație pentru un anumit domeniu de activitate, pentru o anumită profesiune, pentru un anumit mod de viață etc. Vocatia te ajuta sa treci de bariera psihologica a locului de munca unde mergi strict pentru a-ti castiga existenta. Vocatia te face sa te folosesti de aptitudinile tale pentru a-i ajuta pe altii. La ce esti cu adevarat bun? Care este talentul tau unic, innascut? Care sunt principalele tale aptitudini? Pe care dintre ele preferi sa o pui mereu in aplicare? Pe ce anume simti sa te specializezi?, acestea sunt întrebările prin care găsești răspunsul legat de vocație.