Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

NEGOCIEREA SALARIULUI

CE ESTE O NEGOCIERE DE SALARIU?

Pe scurt, negocierea de salariu este discuția (față în față sau în scris) pe care o ai cu un reprezentat al companiei pentru care lucrezi deja sau pentru care ai aplicat, cu perspectiva modificării ofertei financiare primite. Nu contează dacă ești un angajat cu vechime în companie sau un angajat nou: dacă consideri că salariul primit nu este suficient, ar trebui să te simți împuternicit să negociezi pentru a obține ceea ce meriți.

Însă, când te decizi să negociezi pentru un salariu mai bun, trebuie să fii pregătit să:

→ Îți construiești ipoteza: va trebui să demonstrezi că meriți această investiție, cu exemple specifice prin care să poți argumenta valoarea pe care ai adus-o și continui să o aduci.

→ Să faci față rezistenței angajatorului: chiar și ipotezele evidente pe care le prezinți se pot lovi de rezistență, așa că trebuie să fii pregătit să răspunzi la multe întrebări, în special, „De ce meriți acest salariu?”.

→ Să lași loc de negociere – încearcă să nu fii nici prea ferm, nici prea flexibil: fii pregătit pentru orice compromis care ar putea să apară și asigură-te că este unul acceptabil pentru tine.

 

DE CE E IMPORTANT SĂ ÎȚI NEGOCIEZI SALARIUL?

Doar 37% dintre angajați își negociază întotdeauna salariile – în timp ce 18% nu o fac niciodată. Și mai rău, 44% susțin că nu au discutat niciodată subiectul unei măriri în timpul analizelor de performanță.

Cel mai mare motiv pentru care oamenii nu îndrăznesc să ceară mai multe? Frica. Și este de înțeles: negocierea de salariu poate fi înfricoșătoare. Dar ceea ce este și mai înspăimântător este să nu o faci deloc.

Ideea de a negocia o ofertă de muncă și de a discuta despre salariul tău poate fi intimidantă și inconfortabilă. Cu toate acestea, mulți manageri se așteaptă ca angajații sau candidații pentru joburi noi să își negocieze salariul. Însă acesta este un pas normal din procesul de angajare, iar obținerea salariului pe care îl meriți face parte din progresul tău profesional.

 

CE BENEFICII POȚI OBȚINE DINTR-O NEGOCIERE DE SALARIU?

Pentru unii candidați și recrutori, negocierea ofertei financiare este fie un exercițiu incomod, fie un exercițiu de inutilitate care nu duce nicăieri. Cu toate acestea, există o serie de beneficii ale unei negocieri salariale, care sunt atât tangibile, cât și intangibile. Avantajele negocierii salariale nu sunt unilaterale, chiar dacă procesul de negociere nu este pe deplin de succes. Procesul în sine este o experiență de învățare, prin care se evidențiază valoarea comunicării și cooperării.

Beneficiile unei negocieri salariale:

→ Îmbunătățirea comunicării:

Dacă ambele părți sunt implicate activ în procesul de negociere, vor putea observa cât de productivă poate fi o discuție sinceră și directă. Procesul de negociere poate arăta, de asemenea, o altă latură a candidatului. De exemplu, un candidat care a fost oarecum rezervat în timpul interviului, ar putea demonstra asertivitate în timpul procesului de negociere.

→ Beneficiul tangibil:

Avantajul imediat pentru candidat este obținerea unui salariu mai mare. În cazul în care procesul de negociere nu are ca rezultat un salariu mai mare, candidatul ar putea obține alt tip de beneficii, cum ar fi mai multe zile de concediu, pentru un echilibru mai bun între viața profesională și viața personală.

→ Rezultate „Win-Win”:

Obiectivul strategic pentru negocierile salariale este un rezultat de tip câștig-câștig. Angajatorul câștigă abilitățile și talentele unui nou angajat și, în schimb, candidatul câștigă ceva tangibil și intangibil – o nouă provocare și compensația dorită.

 

CUM POȚI AFLA CÂT POȚI NEGOCIA? CUM ÎȚI POȚI CUNOAȘTE EXACT VALOAREA?

Mai ales dacă negociezi cu un potențial angajator, trebuie să afli cât valorează abilitățile și experiența ta pe piața muncii. Fă-ți timp pentru a cerceta salariile cu mult înainte de a începe orice negociere, pentru a te putea pregăti să îți prezinți ipoteza și să poți obține o ofertă de muncă realistă și rezonabilă.

Există mai mulți factori care pot influența oferta financiară primită, cum ar fi:

→ Poziția geografică

→ Anii de experiență de lucru în domeniu

→ Nivelul educației obținute

→ Abilități specifice

→ Acreditări și certificate

Pentru a afla ce salarii au alți oameni în poziții similare, cu nivelul tău de experiență, în aceeași zonă geografică, o simplă căutare folosind Salariometrul Undelucram.ro îți va oferi informațiile necesare.

Când discuți despre salariu, este important să îți cunoști valoarea, însă când trebuie să negociezi în scris, este recomandat să nu incluzi sume specifice în text. Încearcă să nu soliciți un anume salariu prin e-mail decât dacă ți se cere acest lucru. Poți menționa, în schimb, faptul că ai cercetat piața. Însă restul detaliilor mai bine le stabiliți față în față.

 

SFATURI ȘI EXEMPLE – CUM SĂ SCRII O NEGOCIERE DE SALARIU

În general, cel mai bine este să îți construiești mailul de negociere de salariu într-un ton politicos, profesional și la obiect. Intenția este de a demonstra că ești atent și organizat și că dorești să respecți timpul angajatorului tău. De asemenea, este recomandat să îți exprimi și sentimentul de recunoștință pentru oportunitatea care ți-a fost dată și să eviți să pari insistent sau îndreptățit.

Ce trebuie să incluzi:

 1. Numele complet al destinatarului, de obicei managerul, angajatorul sau intervievatorul
 2. O linie de subiect care indică clar despre ce este vorba în e-mail
 3. Un salut adecvat
 4. Un paragraf de deschidere care include sentimentul de apreciere pentru oferta financiară primită și pentru timpul investit de manager pe tot parcursul procesului de angajare.
 5. Un al doilea paragraf care include noua propunere de salariu, precum și motivul pentru care consideri că este adecvat, o reiterare a calificărilor tale pentru locul de muncă și dacă sunteți dispus să acceptați alte forme de compensare, cum ar fi mai multe zile de concediu de odihnă în locul unui salariu mai mare
 6. Un paragraf de închidere care indică interesul tău pentru poziție și în care îi mulțumești angajatorului încă o dată pentru timpul și atenția acordată.
 7. O semnătură care include numele tău complet.

Câteva sfaturi importante de care trebuie să ții cont atunci când compui un e-mail pentru a negocia salariul:

→ Cunoaște-ți valoarea: ce abilități, cunoștințe sau experiență aduci în plus față de alți candidați;

→ Cercetează atent piața: caută în funcție de industrie, nivel de experiență și zona geografică;

→ Ia în calcul cheltuielile tale lunare recurente

→ Gândește-te și la alte beneficii compensatorii (concediu de odihnă, lucrat de acasă, etc.)

 

NEGOCIEREA SALARIULUI EXEMPLU

În continuare, ne-am gândit să îți prezentăm câteva exemple și idei practice, care te vor ajuta într-o negociere salariu.

PAȘI

 1. Setează-ți un salariu minim pe care l-ai accepta
 2. Fii pregătit să faci și unele concesii
 3. Ce faci dacă oferta este prea mică
 4. Fii pregătit să negociezi și pentru alte lucruri, nu doar bani

 

PASUL 1

Setează-ți un salariu minim pe care l-ai accepta

Înainte de a te întreba cum să negociez salariul, gândește-te la un venit minim cu care ai fi mulțumit.

Desigur, valoarea setată ar trebui să fie una realistă, așa că nu va fi ușor să ajungi la o cifră. Aici deja nu mai discutăm despre „cât am nevoie”, ci, mai degrabă, despre „cât merit”.

Punctăm din nou faptul că oferta pe care o ai în cap ar trebui să fie una cât se poate de rațională.

Ține cont de faptul că rareori vei putea obține creșteri salariale mai mari de 25 %, lucru care adesea este stipulat și în contractul colectiv de muncă.

Așa că așteptări de a-ți dubla salariul după o singură discuție sunt total nerealiste.

 

PASUL 2

Fii pregătit să faci și unele concesii

Experți în arta negocierii spun că, după o negociere salariu reușită, ambele părți ar trebui să se simtă puțin înșelate.

Cei care solicită venituri mai mari să creadă că ar mai fi putut obține mai mulți bani, iar cei care plătesc să simtă că au ales să accepte mai mult decât ar fi fost dispuși înainte de a intra în discuție.

Foarte rar se va întâmpla sa îți fie acceptate chiar toate condițiile pe care le soliciți, dar fii pregătit să renunți la unele dintre ele, ori la anumite sume de bani, dacă este cazul.

 

PASUL 3

Ce faci dacă oferta este prea mică

Ce faci atunci când oferta cu care vine angajatorul este mult mai mică față de ce te-ai fi așteptat?

Ei bine, dacă acesta este cazul, nu ezita să exprimi liber, respectuos, dezacordul vis-a-vis de suma oferită. Accentuează valoarea pe care o ai în echipă, punctele forte și expune-ți părerea.

Poți încerca să utilizezi expresii de genul

 • „Poate că nu am reușit să expun suficient de bine valoarea pe care o aduc echipei prin ceea ce fac, pentru că suma oferită s-ar justifica pentru cineva care …”
 • „Salariul oferit este unul bun pentru o funcție de junior, dar eu, cu experiența acumulată, pot face mult mai multe, cum ar fi …”
 • „M-aș simți mai confortabil cu suma… Din cercetările pe care le-am făcut, salariul pentru o persoană cu experiența mea ar fi de…”

 

PASUL 4

Fii pregătit să negociezi și pentru alte lucruri, nu doar bani

Adesea, se poate ca angajatorii să aibă un venit lunar maxim peste care nu vor putea sau nu vor vrea să treacă, iar acesta nu va fi neapărat în concordanță cu cerințele tale.

Însă, cel mai probabil, vei putea negocia și pentru alte lucruri, nu doar pentru bani.

Spre exemplu, poți solicita pachete de asigurări de sănătate opționale, abonamente la sala de fitness, o masă pe zi de la o firmă de catering, bonuri de masă, laptop, telefon și multe altele.