Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

PLANUL DE CARIERA, MOFT SAU NECESITATE?

In cariera profesionala apar momente in care simtim nevoia sau devine necesar sa ne gandim la urmatorul pas. Ideal ar fi ca acest moment sa nu ne ia pe nepregatite, ci sa fie un demers constient si continuu.

 

Cand un anume obiectiv profesional apare la orizont, e oportun sa te gandesti la a avea un plan de actiune.

  1. Primul pas este clarificarea a ceea ce vrei sa obtii si a orizontului de timp pe care ti-l pui la dispozitie. Daca ai un obiectiv pe termen lung, propune-ti cateva ‘borne’ sub forma unor obiective-intermediare necesar a fi atinse pentru a asigura succesul obiectivului principal. Realizarea lor iti va da incredere ca inaintezi in directia dorita si energia necesara pentru a persevera.
  2. Apoi, pentru a prinde radacini, clarifica-ti care sunt beneficiile atingerii acestui obiectiv: de ce e important pentru tine. Reflecta apoi asupra locului in care te afli deja, analizeaza pasii pe care i-ai facut in directia dorita: (nivel de) cunostinte dobandite, abilitati antrenate, realizari si actiuni intreprinse, etc
  3. Nu pierde din vedere sa analizezi care sunt resursele cu care pleci la drum (timp, bani, informatii, oameni, etc), dar si ce resurse ti-ar mai fi necesare.
  4. Odata ce iti e clara destinatia, e timpul sa alegi strategia pe care o vei aplica. Ce actiuni vei intreprinde? Cum vei proceda? Ce dificultati sau obstacole anticipezi ca vei intalni? Ce optiuni de a le depasi intrevezi?
  5. Nu in ultimul rand, nu trisa. Asigura-te ca ai claritate asupra ‘livrabilelor’ pentru a putea masura progresul in directia dorita.

 

Planul de cariera iti ofera claritate si consecventa in alegerile tale. Vei sti caror oportunitati vrei sa le dai curs si carora sa le spui ‘nu’ fara regrete. Te vei prezenta cu mai multa incredere intr-un interviu. Intr-o discutie de tema planului de dezvoltare cu managerul tau, iti vei putea articula cu claritate optiunile si intentiile. Vei evita astfel riscul de a te plafona sau a stagna intr-un rol ani la randul.

 

Obiectivul din planul tau de cariera nu e un JOB. Chiar si de iti propui sa ajungi CEO, cu siguranta peste 10, 15, 20 de ani, fisa de post a acestui rol o sa fie semnificativ diferita de ceea ce stim azi.

 

Obiectivul din planul tau de cariera e o OPORTUNITATE … un rol in acord cu valorile tale profesionale, in care vei creste, vei simti ca poti sa contribui si astfel, te vei simti implinit.