Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

PRINCIPALELE CAUZE ALE LIPSEI DE MOTIVATIE

Lipsa de motivatie a angajatilor poate sa aiba una sau mai multe cauze, unele externe (probleme de familie, un stil de viata dezordonat, o cariera aleasa gresit sub influenta altor persoane), altele interne, care tin de management si de conditiile de la locul de munca. Iata principalele cauze pe care, odata ce le-ai aflat, le poti contracara mult mai usor.

  • Managementul invaziv

Multi manageri se implica in activitatile marunte – dar esentiale – din companie, mai ales daca au detinut la un moment dat aceeasi functie ca subalternii lor.

Acestia vor sa ofere mereu si celorlalti din cunostintele lor si se implica tocmai pentru a ajuta echipa sa obtina cele mai bune rezultate. Cu toate astea, micromanagementul poate avea efecte negative asupra angajatilor, care vor pur si simplu sa fie lasati sa-si faca treaba singuri.

  • Nesiguranta locului de munca

Nimic nu pare sa fie mai demotivant pentru un angajat decat nesiguranta locului de munca. O companie care nu are grija de angajati, ii inlocuieste la prima ocazie si nu le ofera stabilitate va fi doar un punct de trecere in cariera multora dintre angajatii ei.

Lipsa de motivatie este vizibila si in faptul ca nu se implica mai mult decat trebuie la birou si, in loc sa lucreze mai bine, isi vor consuma energia cautand activ un nou loc de munca.

  • Lipsa de incredere in conducere

Atunci cand un manager pierde increderea angajatilor, acestia isi vor pierde interesul in jobul lor si convingerea ca drumul pe care merge compania este cel bun.

De aici pana la nesiguranta la locul de munca este doar un pas si multi il fac fara sa se uite inapoi. Si, odata pierduta increderea, un manager trebuie sa depuna eforturi serioase ca sa o recastige in fata angajatilor, care sunt deja demotivati.

  • Absenta recompenselor si a beneficiilor

O gandire invechita spune ca un angajat care are rezultate bune nu trebuie stimulat suplimentar, pentru ca isi face pur si simplu meseria pentru care a fost angajat. Cu toate astea, lucrurile nu sunt asa simple.

Daca vei trata la fel un angajat performant si unul care doarme pe el la birou, vei provoca nemultumirea celor care se straduiesc sa fie mai eficienti si mai productivi. Pe acestia trebuie sa ii ai in vedere si sa le oferi beneficii, pentru ca altfel le va disparea motivarea si vor ajunge la acelasi nivel cu angajatii mediocri.

  • Mediu de lucru tensionat sau colegi enervanti

O atmosfera neplacuta la locul de munca este inca una dintre cauzele importante care pot provoca o lipsa de motivare printre angajati. Lucrurile sunt valabile in ambele directii: un colectiv unit, cu oameni care interactioneaza bine unul cu celalalt si care se inteleg chiar si dincolo de programul de lucru poate fi extrem de motivant.

Pe de alta parte, chiar daca salariul este bun, beneficiile sunt considerabile si angajatii au ocazia sa evolueze, tensiunile din birou pot afecta drastic moralul si, prin urmare, si motivatia la locul de munca.

De asemenea, ambianta neplacuta poate fi cauzata si de modul in care este amenajat spatiul de lucru. Daca birourile sunt inghesuite, peretii sunt lipsiti de decoratiuni si mobilierul este invechit, poate ar fi o idee buna sa reamenajati incaperea. Renovarea camerei si redecorarea ei sau mutarea intr-un spatiu mai generos, luminos si aerisit, ar putea aduce echipei un plus de productivitate si motivatie. Asadar, pregatiti cutiile si alegeti tipurile de benzi adezive in functie de domeniul de utilizare, pentru reorganizarea biroului.

  • Plictiseala

Ultimul factor din aceasta lista, dar nu cel din urma, este plictiseala. Un angajat care nu mai are nicio provocare la locul de munca isi va pierde interesul si se va plafona, ceea ce inseamna un caz clasic de lipsa a motivarii.

Chiar daca el poate face lucruri mai complexe, sunt mari sanse sa-si piarda eficienta chiar si in lucrurile pe care le are de facut zi de zi. Aceasta situatie se intampla cel mai des atunci cand angajatii performanti, care dau dovada de initiativa, sunt lasati prea mult timp pe un post care nu le mai ofera satisfactii.