Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

PRINCIPALELE OBIECTIVE ALE AUTODEZVOLTĂRII: CREȘTEREA PERSONALĂ ȘI PROFESIONALĂ

Calea autodezvoltării este foarte spinoasă. Are nevoie de dedicare deplină și muncă dincolo de puterile sale, la limita capacităților sale. Nu toată lumea alege acest gen de cale. Pentru a o depăși, trebuie să ai un anumit scop de viață, să fii pregătit pentru dificultăți și posibile eșecuri. Dorința completă de a crea viață fără influența tipicității, care este adesea impusă de mediu, inclusiv de cei apropiați, face parte, de asemenea, din autodezvoltarea unei persoane.

Creșterea personală și profesională ne ajută să atingem trei obiective principale în viitor, pe baza cărora ne putem continua auto-îmbunătățirea în viitor:

  1. Armonia conform prezentului – studierea noilor informații obținute din diverse surse (cărți, participarea la traininguri, diverse seminarii), sistematizarea și utilizarea ulterioară a acestora, luând în considerare toate cerințele necesare societății, inclusiv mediul nostru imediat, precum și atingerea unor noi culmi în construirea unei cariere.
  2. Formarea conștientizării– nu numai reală, ci și acceptarea adecvată a prezentului, o analiză minuțioasă a propriului model de comportament – toate aceste acțiuni sunt necesare pentru a obține lista solicitata posibile probleme și neajunsuri care trebuie corectate sau eradicate complet pentru ca pe viitor să nu interfereze cu creșterea profesională.
  3. Dezvoltare integrală– imbunatatirea presupune nu numai obtinerea de rezultate mai bune doar intr-o anumita categorie si in apropiere, ci si in cele absolut opuse. Astfel, te dezvolți cuprinzător, ceea ce înseamnă că te poți dezvolta într-o direcție complet nouă pentru tine, pe baza cunoștințelor și aptitudinilor dobândite. Este necesar nu numai să fii un as în domeniul tău, ci trebuie să poți menține o conversație seculară pe orice subiect.

 

Ca să poți obține rezultatele dorite într-un timp cât mai scurt trebuie să știi înainte de toate ce vrei de fapt să faci și la ce ai de lucrat.

Nu poți porni la drum fără să știi unde mergi.

 

Poți să faci asta prin autoevaluarea situației în care te afli în acest moment, cât de mulțumit ești de tine, de jobul tău, de viața personală și să-ți alegi câteva direcții.

Tot în această etapă încearcă să nu te supra sau subapreciezi, fii realist.

În ajutor îți pot veni și feedback-urile oneste ale oamenilor cu care interacționezi cel mai des.

Dacă ai ajuns în această etapă înseamnă că ai conștientizat nevoia de a face lucruri noi, pe lângă activitățile de rutină de care probabil că ești plictisit și ești în căutare de noi zone pe care să le explorezi. 

Apoi, după ce ai obținut o listă de lucruri în urma autoevaluării e important să-ți faci propriul plan de dezvoltare personala, asta desigur, după ce ți-ai pus ordine în gânduri. Acesta trebuie să implice aspectele importante pentru tine. Apoi, toate obiectivele trebuie prioritizate, în funcție de nevoile și preferințele tale. Identifică-ți punctele slabe și pe cele forte, apoi stabilește deadline-uri pentru fiecare aspect pe care vrei să-l îmbunătățești, nu le lăsa fără termene limită, căci riști să le amâni și să nu le realizezi niciodată.