Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
PROCRASTINAREA – CAUZE SI SOLUTII
Procrastinarea este o problema comuna cu care se confrunta multe persoane in viata profesionala si personala. Aceasta se refera la tendinta de a amana sau intarzia actiunile sau sarcinile importante, in timp ce se acorda prioritati lucrurilor care nu sunt atat de importante sau care pot fi amanate fara repercusiuni majore.
CAUZELE PROCRASTINĂRII
Printre cauzele comune ale procrastinarii se numara lipsa de motivatie sau interes, teama de esec, dificultatea de a incepe o sarcina, lipsa de planificare si organizare, lipsa de energie sau oboseala, sau pur si simplu obisnuinta de a amana.
- Lipsa autodisciplinei – Disciplina de sine are un rol extrem de important în atingerea obiectivelor pe care ți le-ai stabilit. Indiferent de modul în care te simți, trebuie întotdeauna să ai tăria de a merge înainte, de a rămâne motivat și de a acționa în așa fel încât să îți duci la bun sfârșit toate sarcinile pe care le ai de făcut. Lipsa autodisciplinei îți poate afecta în timp multe aspecte ale vieții, începând de la încrederea în sine și până la cariera profesională.
- Teama de critică – Dacă îți este frică mereu că vei fi criticat sau dezaprobat, vei ajunge cel mai probabil să faci mereu aceleași lucruri și să rămâi în același loc din care ai plecat. Joseph Ferrari, profesor de psihologie în cadrul Universității DePaul, a realizat mai multe studii pe această temă și a ajuns la concluzia că teama de critică se numără printre cauzele principale pentru care oamenii ajung să procrastineze.
- Depresie și anxietate – Potrivit unor studii medicale, procrastinarea poate fi asociată de multe ori și cu afecțiuni precum depresia sau anxietatea. Lipsa de energie și motivație și sentimentele de disperare și neputință care însoțesc adesea aceste afecțiuni pot face dificilă îndeplinirea unei sarcini sau activități oarecare, oricât de grea sau ușoară ar fi aceasta.
PAȘI PENTRU COMBATEREA PROCRASTINĂRII
Procrastinarea poate fi controlată și combătută cu ajutorul anumitor tehnici simple care pot fi puse în practică foarte ușor. Este nevoie de un plan de acțiune concret și de ceva mai multă autodisciplină
- Recunoașterea procrastinării – mânăm din când în când o sarcină de lucru, însă lucrurile se complică atunci când acest comportament se transformă într-un obicei. Înainte de a porni la drum, este important să realizezi că te confunti cu această problemă și că este nevoie să iei măsuri
- To-do-list cu sarcinile de îndeplinit – Începe prin a pune pe hârtie sarcinile de îndeplinit pentru ziua respectivă
- Distanțare uniformă a termenelor limită – Împărțirea pe segmente de lucru a unui proiect de anvergură poate înlătura nesiguranța și descurajarea. Impărțindu-ți activitatea în mai multe etape de rezolvare, care pot fi parcurse pe rând, cu pași mici, îți dai mai multe șanse de a nu fi copleșit de volumul de muncă. Distanțarea uniformă a termenelor limită îți oferă în plus un sentiment de progresie, care îți poate oferi un plus de motivație.
- Elimină sursele de distragere a atenției – Verificarea constantă a notificărilor de pe telefon sau a știrilor de la televizor îți va îngreuna procesul de îndeplinire a sarcinilor de lucru, așa că cel mai bine ar fi să îți oprești notificările social media
- Recompensează-te – Nu îți cere nimeni să muncești fără oprire, așa că nu ezita să îți oferi o mică recompensă după ce ai tăiat o sarcină de pe listă.