Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Realizare profesionala la standarde europene
Formarea profesionala aduce beneficii atât pentru tine, cât și pentru angajator.
Programele de formare profesională aduc avantaje atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Este important să știi că legislația prevede că programele de formare profesională pot fi organizate fie la inițiativa angajatorului cât și la inițiativa angajatului. Participarea trebuie să fie realizată cu acordul ambelor părți, care trebuie să înțeleagă oportunitatea și să își asume participarea.
Avantajul pentru angajații este că își pot îmbunătăți abilitățile profesionale, având șansa de a promova la locul de muncă către o poziție superioară.
De exemplu, dacă lucrezi într-un depozit – angajatorul poate decide să te trimită la un curs de pentru mânuirea unui motostivuitor. Dacă lucrezi ca ajutor de bucătar, poți fi trimis la un curs de ospătar. Dacă lucrezi într-un salon de frizerie, angajatorul te poate trimite la un curs de hair-stylist. Aceste pregătiri te pot ajuta atât la locul de muncă pe care îl ai, cât și pe viitor, la alte oportunități de job.
Din punct de vedere al angajatorului, acesta va avea în echipă oameni mai performanți, capabili să aducă un plus de valoare în companie.
Programele de formare profesională vin cu drepturi și obligații reglementate prin Codul Muncii
O dată cu avantajele, apar și drepturi și obligații care trebuie respectate, de ambele părți. Acestea sunt reglementate prin Codul Muncii.
Angajatorii care inițiază cursuri au obligația să acopere cheltuielile de participare și să asigure toate drepturile salariale pe durata formării profesionale (vechime, salariu).
În același timp, din postura de angajat nu poți cere încetarea contractului individual de muncă pe perioada desfășurării programului. În caz contrar, va trebui să suporți toate cheltuielile.
Și tu, ca angajat, poți cere un curs de specializare atunci când consideri că te-ar ajuta să performezi mai bine.
Dacă ai găsit un curs acreditat și ai vrea să îl urmezi, poți face o cerere către angajator. Acesta este obligat să îți ofere un răspuns în termen de 15 zile. Angajatorul va decide dacă va da sau nu curs cererii tale ți care sunt condițiile în care se va desfășura.
Dacă încă ești în timpul studiilor, poți beneficia de concediu pentru susținerea unor examene universitare.
Specializarea în mai multe arii din domeniul tău îți poate oferi mai multe șanse de a avansa.
Învățarea în timpul vieții de adult este o parte foarte importantă a felului în care te dezvolți și contribuie la integrarea în societate și la succesul tău pe plan profesional. Cu cât vei fi mai specializat, eventual în mai multe arii din domeniul său de activitate, cu atât vei fi mai capabil să faci față schimbărilor.
Formarea profesională continuă și pregătirea constantă scade riscurile ieșirii de pe piața muncii. Astfel, vei avea stabilitatea pe care o căutăm cu toții și în plus o serie de avantaje profesionale.
Dobândirea de noi competențe prin cursuri de specializare ar trebui să fie o constantă a vieții noastre profesionale atât pentru a avansa în carieră cât și pentru a ne adapta mediului socio-economic, fiind mereu pregătiți să facem față schimbărilor și provocărilor.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României