Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Realizare profesionala la standarde europene

Nu confundati  bucataria „arta culinara” cu bucatarie (incapere).

A manca pentru a trai sau a trai pentru a manca?

 

Cei pasionați de arta culinară și care își doresc o carieră de succes în acest domeniu trebuie să știe că ierarhia într-o bucătărie profesională se străbate cu pași mici. Mulți dintre marii chefi de pe mapamond și-au început cariera spălând vase în bucătării profesionale! Așadar, pasionații de bucătărie care au mare parte dintre abilitățile specifice e bine să cunoască și fișa postului unui bucătar. În primul rând, pentru a lucra în bucătăria unui restaurant este nevoie de o diplomă de bucătar, iar salariul pentru un începător în domeniu se situează între 2000 și 3000 lei. În fișa postului unui bucătar se vor regăsi următoarele obligații:

  • să comande ingrediente, să le recepționeze și să le depoziteze;
  • să pregătească meniul;
  • să pregătească mâncarea în conformitate cu rețetele restaurantului;
  • să gătească mai multe feluri de mâncare în același timp, în funcție de ordinea comenzilor;
  • să realizeze platingul;
  • să știe cum să folosească ustensilele și echipamentele dintr-o bucătărie profesională ( oale, tigăi, cuptoare, echipamente procesare, friteuze, grill-uri, plite, malaxoare etc)
  • să folosească corect și să întrețină ustensilele de bucătărie și echipamentul;
  • să țină cont de perisabilitatea alimentelor, de cum și când urmează să fie gătite;
  • să îndeplinească toate sarcinile indicate de superiorii săi ierarhici;
  • să păstreze normele de igienă obligatorii într-o bucătărie profesională.

Descrierea calificării:

Munca într-o bucătărie profesională nu se compară nici pe departe cu cea dintr-o bucătărie casnică, deși în ambele se prepară mâncare. Dacă ne place să gătim și avem de gând să urmăm o școală sau un curs de bucătari trebuie să știm exact ce presupune o astfel de muncă. Talentul și creativitatea sunt „ingredientele” esențiale ale unei cariere de succes în domeniul gastronomic, însă acestea trebuie dublate de multe alte abilități necesare pentru munca sub presiune, contracronometru din bucătăria profesională.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României