Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Realizare profesionala la standarde europene

Întrebările deschise la interviu sau solicitări precum „Spune-mi despre tine” sunt adresate frecvent la începutul interviurilor în persoană sau video pentru a începe conversația. Alte exemple includ „spune-mi ceva despre tine care nu este în CV-ul tău” și „descrie-te”.

Este posibil ca aceste întrebări să apară în fiecare etapă a procesului de interviu, de la ecranul telefonului până la rundele finale. Este firesc să fii aruncat de ambiguitatea lor și poate fi greu să identifici ce vrea cu adevărat să știe intervievatorul. Dar există o oportunitate pentru tine aici, în care intervievatorul tău îți permite să alegi cum să răspunzi.

În acest articol, vă oferim sfaturi despre ce să evitați în răspunsul dvs. la interviul „spune-mi despre tine” , cum să-ți structurezi răspunsul și cum poți începe, precum și exemple de răspuns detaliate „spune-mi despre tine” .

De ce angajatorii întreabă „spune-mi despre tine”

„ Spune-mi despre tine ” sau întrebări de genul acesta sunt frecvente la începutul interviurilor, deoarece ele ușurează participarea la interviu. Acesta permite intervievatorului să audă un scurt rezumat al experienței și abilităților dvs., oferindu-i o perspectivă asupra experienței și calificărilor pe care le considerați cele mai relevante pentru postul pentru care aplicați.

Răspunzând bine la această întrebare, dai tonul interviului ca cineva încrezător, bun sub presiune și atent la calificările postului.

Unii intervievatori ar putea aborda această întrebare ca pe un spărgător de gheață, folosind răspunsul dvs. pentru a declanșa o conversație obișnuită pentru a vă cunoaște mai bine, în timp ce alții pot trece direct la alte întrebări de interviu după ce răspundeți.

Planificându-ți răspunsul

Chiar și pentru întrebările obișnuite ale interviului, poate fi dificil să începeți să vă elaborați răspunsul. Pentru a vă menține pe drumul cel bun, iată câteva întrebări pe care să vi le puneți în timp ce vă gândiți la modalități de a răspunde și de a vă structura răspunsul:

Ce calități te fac să fii potrivit pentru această poziție? Gândiți-vă la ce vă face să vă remarcați ca solicitant de locuri de muncă pentru acest rol. Poate că sunt anii tăi de experiență sau o specializare, formare sau abilități tehnice foarte dorite. Examinați îndeaproape fișa postului și notați modalitățile prin care depășiți cerințele.

De ce te interesează rolul? Gândește-te de ce te entuziasmează această poziție, cum se încadrează în obiectivele tale mai mari de carieră și de ce simți că este cel mai bun pas următor.

De ce te interesează compania sau industria? După ce ați petrecut timp cercetând compania și industria, ar trebui să aveți o mai bună înțelegere a misiunii, obiectivelor și tendințelor care afectează industria. Se aliniază acestea cu obiectivele profesionale pe care vi le-ați stabilit? Ce vă place și ce respecți la companie în ansamblu? Ce te entuziasmează despre viitorul industriei? Pe măsură ce începeți să vă construiți CV-ul, legați împreună asemănările dintre obiectivele dvs. profesionale, viziunea de viitor a companiei și tendințele din industrie pe care le considerați deosebit de importante.

Care sunt trăsăturile sau caracteristicile pozitive pe care le dețineți și care vă vor servi bine în acest rol? De exemplu, prietenii sau colegii te-au descris ca fiind deosebit de organizat? Curios? Generos? Gândește-te la felul în care te-ai gândit de mult la tine sau la cum te-au văzut alții. Apoi, gândește-te la exemple recente din viața ta când ai întruchipat acea caracteristică.

Există ceva unic în mediul tău care te face să te evidențiezi de alți solicitanți? După cum am menționat, aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări la interviu. Prin urmare, intervievatorii au auzit acest răspuns de nenumărate ori. Încercați să vă gândiți la ceva care să atragă intervievatorul.

Cum să răspunzi „spune-mi despre tine”

Modul în care răspunzi la întrebarea „spune-mi despre tine” poate da tonul pentru restul interviului. În general, atunci când exersezi răspunsul, vrei să spui o poveste grozavă despre tine pe care o poți împărtăși în două minute sau mai puțin. În răspunsul dvs., faceți următoarele:

  1. Menționați experiențele trecute și succesele dovedite în legătură cu postul. Începeți prin a reciti fișa postului. Luați notă de abilitățile necesare pe care le aveți și identificați acțiunile recente care le demonstrează. În mod ideal, ar trebui să vă bazați în primul rând din experiența profesională recentă; cu toate acestea, munca de voluntariat vă poate sprijini și narațiunea, demonstrând în același timp un angajament față de comunitatea dvs.
  2. Luați în considerare modul în care jobul dvs. actual are legătură cu jobul pentru care aplicați. Este un rol mai senior? Dacă da, explicați cum vă asumați mai multe responsabilități în funcția dvs. actuală. Dacă faceți o tranziție laterală către un rol cu abilități diferite, descrieți modul în care abilitățile dvs. actuale se traduc în noua poziție.
  3. Concentrați-vă pe punctele forte și abilitățile pe care le puteți susține cu exemple. Când începeți să construiți scenariul fiecărui exemplu, concentrați-vă pe detalii și rezultate pe care le puteți cuantifica dacă este posibil. De exemplu, să afirmi că „ai îmbunătățit serviciul pentru clienți” are mai puțin impact decât „ratele de răspuns ale serviciului pentru clienți crescute în fiecare trimestru cu 10% până la 15%”. Dacă nu aveți informațiile exacte, estimați o valoare realistă.
  4. Evidențiază-ți personalitatea pentru a sparge gheața. Întrucât întrebarea de interviu „spune-mi despre tine” se referă la a te cunoaște, este o idee bună să-ți împărtășești personalitatea cu intervievatorul, dar nu detaliile personale. Poate doriți să menționați pe scurt hobby-uri care demonstrează dezvoltarea intelectuală și/sau implicarea comunității (de exemplu, lectură, muzică, ligă sportivă, voluntariat) sau cele care prezintă disciplină și performanță personală (de exemplu, învățarea unei noi abilități, antrenamentul pentru un semi-maraton) . Discutarea intereselor personale este o modalitate bună de a-ți încheia răspunsul, păstrând în același timp un ton profesional.
  5. Formatați răspunsul. Pentru ca răspunsul dvs. să fie clar și concis, trebuie să vă asigurați că vă organizați răspunsul urmând un format sau o formulă. Există două formule comune pe care le puteți lua în considerare:

Prezent, Trecut și Viitor

Trecut, Prezent și Viitor

Ambele formule funcționează pentru răspunsul dvs., dar puteți alege una față de alta pe baza rolurilor din experiența dvs. care sunt cele mai relevante pentru postul pentru care intervievați. De exemplu, dacă cel mai recent rol al tău evidențiază multe dintre abilitățile și calificările necesare pentru rolul cu care intervieviți, poate doriți să conduceți cu prezentul. Cu toate acestea, dacă faci o tranziție în carieră și experiența ta din trecut este mai strâns legată de rol decât de poziția ta actuală, ai putea dori să conduci cu trecutul tău.

EXEMPLU

„În prezent, lucrez la Restaurantul XYZ ca hostess. Sunt acolo de puțin peste doi ani. Responsabilitățile mele includ întâmpinarea și așezarea clienților, evaluarea timpilor de așteptare, onorarea comenzilor și răspunsul la telefoane. Îmi place mediul plin de viață și aglomerat al restaurantului XYZ – deseori avem timpi de așteptare vinerea și sâmbătă de o oră sau mai mult.

„Înainte de a lucra la Restaurantul XYZ, am lucrat în comerț ca lucrător comercial timp de un an. Acest rol mi-a dezvoltat într-adevăr abilitățile de service clienți, deoarece asist în mod constant clienții în magazin. De asemenea, m-a dotat cu capacitatea de a lucra într-un mediu de echipă. .

„Căutesc să-mi dezvolt în continuare abilitățile de servicii pentru clienți și de rezolvare a problemelor. Sunt interesat de restaurantul dvs. în special, deoarece are o reputație excelentă pentru furnizarea de servicii clienți de primă clasă pentru clienții dvs., în același timp fiind într-un mediu plin de viață și dinamic.”

În principiu, „spune-mi despre tine” se rezumă într-adevăr la „ce vrei să-și amintească intervievatorul despre tine?” Răspunsul la această întrebare de deschidere vă oferă în mod eficient puterea de a face o primă impresie bună și de a structura restul interviului în beneficiul dumneavoastră.

BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA

PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României