Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Realizare profesionala la standarde europene
Formarea profesională este un proces continuu de învățare, prin care îți dezvolți cunoștințele și aria de pregătire într-un anumit domeniu.
Formarea profesională este o metodă de perfecționare ce te poate ajută să acumulezi noi cunoștințe și abilități. Acestea îți pot crește șansele de a avansa mai repede la locul de muncă și să te îndrepți către oportunități profesionale mai avantajoase.
Este necesar să vedem cariera mai mult ca pe o călătorie, decât o destinație, această fiind un traseu parcurs prin învăţare şi muncă. Pentru dezvoltarea unei cariere trebuie să ne poziționăm deschis față de ideea că pentru a deveni cu adevărat specialist întotdeauna vom avea noi lucruri de învățat.
Formarea profesională este o formă de perfecționare ce te ajută să te adaptezi la dinamica din piața muncii.
Dacă ar fi să ne gândim la un cuvânt prin care să definim piața muncii, cred că printre primele care ne-ar veni în minte ar fi dinamică. Dacă piața locurilor de muncă este dominată de schimbare, înseamnă că și noi trebuie să ne adaptăm.
Pregătirea din școală, studiile, educația și cursurile pe care le facem sunt importante. Ele sunt cele care la început de drum în viață ne ghidează către o anumită cale. Acestea le putem include atunci când redactăm primul nostru CV.
Cunoștințele dobândite în perioada copilăriei și a adolescenței nu durează însă toată viață.
În societatea actuală se pune tot mai mult accent pe învăţarea continuă, văzută ca o formă de dezvoltare şi perfecţionare permanentă. Intrarea în piața muncii este startul experienței profesionale. Semnarea primului contract de muncă este poarta de intrare. Parcursul de aici înainte depinde de noi și de voința noastră!
Succesul în carieră reprezintă obiectivul multora dintre noi. O persoană ce urmărește să aibă succes are nevoie de numeroase abilităţi pentru a reuși să se dezvolte. Fără dorința de a învăța și de a ne specializa în domeniile care ne pasionează, riscăm să stagnăm la un nivel inferior. De aceea, formarea profesională trebuie să fie unul dintre obiectivele noastre permanente.
Ce este formarea profesională ?
Formarea profesională este reglementată prin Codul Muncii ca o formă de educație continuă pentru angajați, în completarea sistemului formal de învățământ. Orice program de formare profesională are scopul de a crește nivelul de competență profesională, iar acest lucru se obține prin diferite cursuri de pregătire.
Formarea profesională se poate realiza prin:
- Participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din țară sau din străinătate.
- Stagii de adaptare profesională la cerințele postului şi ale locului de muncă.
- Stagii de practică şi specializare în țară şi în străinătate.
- Ucenicie organizată la locul de muncă.
- Alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
De asemenea, angajații pot participa și la diferite programe individuale de formare profesională, programe de training, coaching sau mentorat. Pot fi in aceeasi categorie și conferințele, activitățile de cercetare, voluntariat, diferite competiții profesionale, webinarii sau programe de internship.
Nu sunt considerate formare profesională instruirile de zi cu zi făcute de către angajator, alte pregătiri neplanificate sau pregătiri care au loc în instituții de învățământ.
Care sunt obiectivele formării profesionale?
Formarea profesională are ca obiectiv principal îmbunătățirea abilităților și însușirea de noi cunoștințe. Programele au scopul de a oferi posibilitatea angajaților de a-și îmbunătăți competențele profesionale.
Iată câteva dintre obiectivele principale:
- Obținerea unei calificări profesionale.
- Adaptarea angajaților la cerințele locului de muncă și ale postului respectiv.
- Promovarea la locul de muncă.
- Dezvoltarea carierei profesionale.
- Actualizarea cunoștințelor și abilităților profesionale pentru locul de muncă respectiv.
- Perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază.
- Reconversia profesională pentru angajații care vor să lucreze în alt domeniu.
- Dobândirea de cunoștințe avansate.
Deși toate aceste avantaje favorizează orientarea spre formarea profesională, în piața muncii încă întâlnim reticenţe de ambele părți. Unele țin de disponibilitatea timpului iar altele de investiția financiară, mai ales în perioadele de criză economică.
Încurajăm însă să se privească dincolo de aceste piedici de moment pentru că beneficiile pe care le poate aduce formarea profesională se revarsă în mod pozitiv în perioada imediat următoare atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
BENEFICIAR:
ASOCIAȚIA HANDMADE ROMANIA
PARTENER:
Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – IDRU
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României